Preşedinţii rus Vladimir Putin şi francez Emmanuel Macron îndeamnă vineri, într-o convorbire la telefon, la organizarea ”cât mai curând” a unei inspecţii a Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) la Centrala Nucleară ucraineană Zaporijjea, ţintită de bombardamente, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cei doi lideri au relevat ”importanţa trimierii cât mai curând a unei misiuni a Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice la centrala nucleară, care să evalueze situaţia la faţa locului”, anunţă Kremlionul, care precizează că această convorbire a avut loc la iniţiativa lui Emmanuel Macron.

Partea rusă a confirmat că este pregătită să le ofere toată asistenţa necesară inspectorilor AIEA, potrivit Kremlinului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Preşedinţia franceză anunţă, la rândul său, că Emmanuel Macron a ”susţinut trimiterea la faţa locului, cât mai rapid, a unei misiuni de experţi AIEA, în condiţii agreate de către Ucraina şi ONU”.

Cei doi şefi de stat urmează să discute din nou, ”în zilele următoare, despre acest subiect, în urma unor discuţii între echipe tehnice şi înainte de desfăşurarea misiunii”, anunţă Palatul Elysée.

În cursul acestei convorbiri, Putin ”a subliniat că bombardarea sistematică (...) a teritoriului Centralei Nuclare Zaporijjea creează un pericol de catastrofă de mare anvergură, care ar putea conduce la contaminarea radioactivă a unor teritorii vaste”, potrivit Kremlinului.

La rândul său, Macron şi-a ”reiterat îngrijorarea faţă de riscul situaţiei centralei Zaporijjea la adresa siguranţei şi securităţii nucleare”, anunţă Palatul Elysée.

Centrala Nucleară Zaporijjea, situară în sudul Ucrainei şi aflată sub controlul armatei ruse, a fost bombardată în mai multe rânduri în ultimele săptămâni.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc de aceste atacuri.

Această situaţia a făcut să reapară spectrul unui catastrofe majore, ca cea de Cernobîl, în 1986.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut vineri Moscovei să nu decupleze Centrala Nucleară Zaporijjea de la reţeaua ucraneană electrică, un lucru de care se tem autorităţile de la Kiev.

Putin şi Macron nu au mai vorbit la telefon de la 28 mai.

Anterior, şefful statului francez a discutat la telefon cu omologul său rus la începutul lui mai, la începutul lui martie şi - în cinci rânduri - în februarie, în timpul creşterii tensiunilor dinaintea invaziei ruse a Ucranei, la 24 februarie.

Macron s-a dus la Moscova 7 februarie şi s-a întâlnit cu Putin.

Din cauza acestor multiple contacte, lui Emmanuel Macron i s-a reproşat faptul că a menţinut discuţii regulate cu liderul de la Kremlin, însă fără să reuşească să-l împiedice să invadeze Ucraina.

Cei doi preşedinţi au discutat vineri şi despre Acordurile de la Istanbul, semnate în iulie, în vederea deblocării exportului cerealelor ucrainene.

Moscova cere, la schimb, ridicarea restricţiilor impuse exporturilor ruse de produse agricole şi îngrăşăminte, afectate de sancţiuni impuse de către Occident Rusiei după invazia Ucrainei.

Putin a subliniat vineri asupra ”obstacolelor care rămân în exporturile ruse, ceea ce nu contribuie la o soluţionare a problemelor referitoare la securitatea alimentară mondială”, potrivit Kremlinului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.