Încurajat de progresele Rusiei în Ucraina, Vladimir Putin urmează să susţină, joi, discursul său anual către naţiune, cu două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale fără opoziţie, scrie AFP.
Preşedintele rus pare să fie într-o formă mai bună decât în urmă cu un an, când armata sa se zbătea după retragerile umilitoare din sudul şi nord-estul Ucrainei, în urma unei încercări eşuate de a cuceri Kievul în primăvara anului 2022.
De atunci, armata ucraineană a eşuat în contraofensiva sa lansată în vara anului 2023 şi se află în defensivă, pentru că nu mai are muniţie din cauza lipsei de acord la Washington, în faţa unor soldaţi ruşi mai numeroşi şi mai bine înarmaţi.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
La jumătatea lunii februarie, aceştia din urmă au reuşit să cucerească oraşul-fort Avdiďvka, pe frontul de est, şi continuă să avanseze în acest sector, spre satisfacţia lui Vladimir Putin.
Vladimir Putin, a cărui ţară se concentrează de mai bine de un an pe efortul de război, poate fi mulţumit şi de rezistenţa economiei ruseşti care, în pofida barajului de sancţiuni occidentale, rezistă deocamdată şi şi-a îndreptat atenţia spre Asia.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze temele discursului, spunând doar că preşedintele l-a scris personal.
La rândul său, Vladimir Putin a precizat că discursul său va ţine cont "bineînţeles" de alegerile prezidenţiale care vor avea loc între 15 şi 17 martie şi va stabili "obiective pentru cel puţin următorii şase ani": durata mandatului şefului de stat în Rusia.
Discursul său va avea loc de la ora 12.00 (09.00 GMT) la Gostiny Dvor, o sală de congrese situată în apropiere de Piaţa Roşie din Moscova.
Vladimir Putin ar putea reacţiona la comentariile polemice ale omologului său francez Emmanuel Macron, care a evocat săptămâna aceasta posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, sau chiar la apelul separatiştilor pro-ruşi din Republica Moldova, care au cerut miercuri în mod solemn "protecţia" Moscovei.
În discursurile sale către naţiune, Vladimir Putin face în mod tradiţional bilanţul anului trecut şi stabileşte noi direcţii strategice în faţa elitei politice şi militare a ţării sale.
De asemenea, el obişnuieşte acum să atace Occidentul, prezentat ca duşmanul depravat al "valorilor tradiţionale" apărate oficial de Kremlin.
În februarie 2023, el a acuzat Occidentul că se foloseşte de conflictul din Ucraina pentru a "termina" cu Rusia, reiterându-şi teza potrivit căreia aceştia susţin forţele neonaziste din ţara vecină pentru a consolida acolo un stat antirusesc.
De asemenea, el a cerut urmărirea penală a "trădătorilor" în Rusia, în plină campanie de reprimare a oricăror voci critice la adresa politicilor Kremlinului şi a intervenţiei militare în Ucraina, cu mii de amenzi şi zeci de condamnări la pedepse grele cu închisoarea.
Discursul de joi va avea loc, de asemenea, în ajunul funeraliilor de la Moscova ale principalului său adversar, luptătorul anticorupţie Alexei Navalnîi, care a murit în închisoare la 16 februarie în circumstanţe obscure.
Vladimir Putin, care nu a pronunţat niciodată în public numele lui Alexei Navalnîi, nu a comentat încă acest deces care a şocat puterile occidentale.
În plină campanie prezidenţială, Vladimir Putin a multiplicat de la începutul anului apariţiile mediatice, apărând recent la ceremonii de decernare a unor medalii sau la bordul unui bombardier al forţei de descurajare nucleară ruse.
Presa rusă subliniază că discursul său de joi va fi difuzat nu doar la televiziune, ci şi gratuit în cinematografele din 20 de oraşe din Rusia, o ţară a cărei populaţie este, potrivit criticilor Kremlinului, tot mai supusă recrutării politice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.