Vladimir Putin a inaugurat la Moscova un memorial al victimelor represiunilor politice, dând asigurări că vrea astfel ”să tragă o linie” cu privire la disensiunile din trecut, în pofida acuzaţiilor de ”ipocrizie” din partea foştilor deţinuţi politici sovietici, relatează AFP.
Primul monument naţional al războiului din Rusia, un ”Zid al durerii”, un bronz înalt, în relief, cu sute de siluete umane, a fost dezvăluit pe bulevardul Saharov, care poartă numele defunctului disident sovietic şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace Andrei Saharov.
Susţinută de principalul ONG rus pentru apărarea drepturilor omului, Memorial, şi de Fundaţia Soljeniţîn, inaugurarea a avut loc luni, cu ocazia zilei oficiale de comemorare a victimelor represiunilor politice, instaurată în 1991.
”Inaugurarea acestui monument este deosbit de importantă în momentul în care ne amintim a 100-a aniversare a Revoluţiei” de la 1917, a declarat Putin luni, în cadrul unei reuniuni a Consiliului Consultativ pentru Drepturile Omului de la Kremlin.
”Sper ca această dată să permită societăţii să tragă o linie cu privire la evenimentele dramatice care au împărţit ţara şi poporul şi (...) să accepte istoria noastră aşa cum e, cu marile ei victorii şi paginile tragice”, a subliniat el.
”Acest trecut teribil nu poate să fie şters din memoria naţională şi nu poate să fie, în niciun caz, justificat. Nu poate exista o justificare a acestor crime”, a continuat Putin în cursul ceremoniei de inaugurare.
”Represiunile politice au devenit o tragedie pentru naţiunea şi societatea noastre (...). Le resimţim consecinţele până azi”, a adăugat el.
#Putin, Patriarch #Kirill speak during opening of the Wall of Sorrow, a memorial to victims of political repression https://t.co/YYTtfkSBon pic.twitter.com/WJgjxQR846
— Kremlinology.net (@Wolgadeutscher) October 30, 2017
Aproximativ 40 de foşti deţinuţi politici au catalogat însă drept o ”ipocrizie” ianugurarea acestui monument, în contextul în care ”represiunile politice” se multiplică, în opinia lor, împotriva soietăţii civile şi opozanţilor din Rusia.
”Nu putem împărţi victimele represiunilor politice între cele cărora le putem ridica un monument şi cele pe care le putem ignora pentru moment”, au scris ei într-o scrisoare deschisă semnată de foştii disidenţi sovietici Vladimir Bukovski şi Aleksandr Podrabinek.
”Nu putem participa la evenimente comemorative ale autorităţilor, care spun că regretă victimele regimului sovietic dar care continuă să practice represiunea politică”, subliniază ei.
La sfârşitul lui septembrie, un bust de bronz al lui Iosif Stalin, artizanul terorii din anii '30, a fost inaugurat la Moscova, alături de ale altor lideri sovietici.
Apărători ai drepturilor omului denunţă în acest gest o nouă tentativă a autorităţilor de reabilitare a dictatorului, a cărui figură continuă să creeze disesniuni puternice în societatea rusă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...