Vladimir Putin, care se confruntă cu o scădere a popularităţii şi o nemulţumire socială, susţine miercuri discursul anual în Parlament, consacrat în mod tradiţional priorităţilor sale economice, dar şi ameninţărilor la adresa ţării pe care conduce de 20 de ani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest discurs al preşedintelui rus, în faţa deputaţilor şi senatorilor, este primul de când a fost reales în martie 2018 în al patrulea mandat, ce urmează să se încheie în 2024 - ultimul său mandat potrivit Constituţiei.

Cu două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale, ultimul discurs pe care l-a susţinut în faţa membrilor Camerelor reunite ale Parlamentului rus a fost marcat de promisiuni de creştere a nivelului de trai, dar şi de enumerarea, timp de peste o oră, a capacităţilor unor noi arme ”invincibile” ale Rusiei, pe fondul unor tensiuni tot mai puternice cu Occidentul.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

De la conflictul sirian la otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în Anglia şi la anexarea Crimeei, multiplicarea crizelor între Est şi Vest i-a unit pe ruşi în jurul preşedintelui, lor, pe care l-au reales cu 76,7% din voturile exprimate.

În ultimele luni, popularitatea lui Putin, în vârstă de 66 de ani, până acum spectaculoasă, a scăzut pe fondul unei fronde împotriva foartei nepopulare creşteri a vârstei de pensionare şi creşterii, de la 1 ianuarie, a taxei pe valoarea adăugată (TVA), care a umflat preţurile, în contextul în care veniturile ruşilor stagnează la un nivel foarte scăzut.

Potrivit centrului independent Levada, cota sa de aprobare a scăzut la 64% în ianuarie, cel mai scăzut nivel de la anexarea Crimeei în urmă cu cinci ani, de la 80% la momentul la care a fost reales în urmă cu un an.

Potrivit altor sondaje recente ale aceluiaşi organism, 55% dintre ruşi îl consideră personal ”responsabil” de problemele ţării lor, iar proporţia ruşilor pesimişti cu privire la situaţia ţării (45%) o depăşeşte pe cea a optimiştilor - pentru prima oară de la sfârşitul lui 2013.

În acest context, ”accentul principal va fi pus pe politica internă şi economie”, dă asigurări pentru AFP analistul Aleksei Muhin, directorul Centrului de Informaţii Politice.

”SUBIECTE POZITIVE”

”Sursele creşterii, eficienţa puterii, corupţia, inegalităţile” ar putea să figureze în acest discurs anual, enumerate de către analistul Dmitri Orlov, directorul Agenţiei de Comunicări Economice şi Politice.

”Ameninţările externe, înainte de toate situaţia Tratatului INF” ar urma, de asemenea, să fie evocate, subliniază el.

Rusia şi Statele Unite şi-au suspendat, la începutul lui februarie - mai întâi Washingtonul şi apoi Moscova - participarea la Tratatul de dezarmare nucleară INF, acuzându-se reciproc că încalcă acest acord crucial semnat în 1987 pentru a pune capăt Războiului Rece.

Rusia a anunţat după aceea că îşi acordă doi ani pentru a dezvolta noi rachete terestre.

Potrivit lui Muhin, preşedintele rus ar urma să evoce totodată situaţia în Venezuela - unde puterea lui Nicolas Maduro este contestată de preşedintele autoproclamat Juan Guaido, dar şi în Siria - unde preşedintele Bashar al-Assad a preluat controlul asupra aproape întegului teritoriu aflat sub controlul rebelilor şi jihadiştilor mulţumităsusţinerii militare ruse.

Esenţialul discursului ar urma însă să fie consacrat unor ”subiecte pozitive” precum spaţiul - în care nava rusă Soiuz rămâne singurul vehicul care efectuează zboruri cu pasageri la bord către ISS sau dezvoltarea voluntariatului, porivit unor surse de rang înalt citate de postul rus de televiziune Dojd.

”De această dată, discursul urmează să fie despre «oameni», să vorbească despre mijloace de rezolvare a problemelor economice şi sociale acumulate până acum şi despre moduri de a se apropia de soluţionarea acestor probleme”, a declarat pentru Dojd o sursă apropiată administraţiei din cadrul partidului aflat la putere, Rusia Unită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.