Erupţia vulcanică de luni seara, de-a lungul unei falii de patru kilometri, la sud-vest de Reykjavik, îşi pierdea în continuare din intensitate miercuri, în Islanda, unde populaţia capitalei îşi reia viaţa cu seninătate în faţa ”puterii naturii”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Puterea erupţiei a scăzut cu timpul, la fel ca seismicitatea şi deformarea” solului, anunţă miercuri, într-o actualizare de la ora locală 11.54 (12.53, ora României), Instititul Meteorologic Islandez (IMO).

”În ultimele fotografii de supraveghere, activitatea se limitează de-acum la două cratere, după ce înainte avea trei, în sud-estul Stóra-Skógafell”, precizează institutul.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Noua erupţie care a avut loc luni de-a lungul unei falii de patru kilometri, la sud-vest de Reykjavik, a iluminat cerul islandez timp de 24 de ore cu jeturi de lavă portocaliu-aprins şi nori de fum roşu.

Aceste scurgeri continuau miercuri, însă în proporţii mult mai modeste, sub un cer înnorat, potrivit unor imagini ale camerelor de supraveghere.

Această nouă erupţie - a patra în doi ani - a avut loc la trei kilometri de o comună cu 4.000 de locuitori - Grindavik -, evacuată de la 11 noiembrie, după declararea stării de urgenţă în regiune, în urma unei importante acumulări de magmă.

ACCESUL ÎN GRINDAVIK, ÎNCHIS

Accesul în această comună urmează să rămână închis cel puţin până la 28 decembrie, iar o nouă evaluare a situaţiei urmează să fie realizată, anunţăă autorotăţile.

”Locuitorii din Grindavik nu vor putea să se întoarcă acasă de Anul Nou”, declară AFP directorul Protecţiei Civile şi Gestionării Urgenţelor din Islanda, Vidir Reynisson.

La Reykjavik, situat la aproximativ 40 de kilometri nord-est de erupţie, viaţa de zi cu zi s-a reluat.

Până la erupţia din martie 2021, Peninsula Reykjanes, situată la sud de capitală, a fost ocolită de erupţii timp de 800 de ani.

De atunci au avut loc alte trei erupţii - în august 2022, iulie 2023 şi luni seara - un semn, potrivit vulcanologilor, al unei reluări a activităţii vulcanice în regiune.

”Cred că nu este noua normă. Este doar norma pentru noi, islandezii”, le-a spus miercuri unor jurnalişti premierul islandez Katrín Jakobsdóttir.

”Am avut mai multe cazuri de erupţii vulcanice, iar acest lucru face parte din identitatea noastră, a ţării în care trăim. Este evident, aşadar, că suntem relativ obişnuiţi cu acest lucru, dar este întotdeauna dificil”, a adăugat ea.

Potrivit unor vulcanologi, acest noul ciclu în peninsulă ar putea să dureze zeci de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.