Preşedintele catalan destituit Carles Puigdemont şi patru dintre ”miniştrii” săi - Meritxell Serret (Agricultură), Antoni Comín (Sănătate), Lluís Puig (Cultură) şi Clara Ponsatí (Educaţie) - care s-au predat poliţiei belgiene duminică au fost eliberaţi condiţionat de un judecător până la examinarea mandatelor europene de arestare emise de Spania pe numele lor, a anunţat luni parchetul belgian, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Spania a emis mandate europene de arestare pe numele acestor cinci lideri separatişti, care au fugit în Belgia în urmă cu o săptămână, şi le-a transmis vineri ustiţiei belgiene.

Cei cinci sunt căutaţi pentru răzvrătire, rebeleiune şi deturnare de fonduri publice după proclamarea unei ”republici catalane” independente de către Parlamentul catalan la 27 octombrie.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ei au fost eliberaţi condiţionat, în urma uneii audieri care a durat peste zece ore, - cu interdicţia de a părăsi teritoriul belgian fără aprobarea unui judecător.

Cei cinci inculpaţi urmează să compară în faţa altei jurisdicţii - Camera Consiliului, în termen de 15 zile, precizează procurorii într-un comunicat.

După proclamarea unilaterală a independenţi, Madridul a plasat regiunea sub tutelă, a dizolvat Executivul şi Legislativul regionale şi a convocat alegerii anticipate pe 21 decembrie, în care Carles Puigdemont şi-a exprimat dorinţa de a particjpa, în pofida anchetelor penale care-l vizează.

El a îndemnat sâmbătă la formarea unui front unit în acest scrutin, în vederea continuării luptei pentru independenţă şi în semn de protest faţă de încarcerarea unor foşti membri ai Guvernului regional.

SEPARATIŞTII AR PIERDE MAJORITATEA ABSOLUTĂ - SOMDAJ

Potrivit unui sondaj publicat duminică de La Vanguardia, partidele separatiste sunt creditate ca favorite în alegeri, însă ar putea să nu obţină majoritatea absolută.

Ancheta, realizată de GAD3 pe un număr de 1.233 de persoane, în perioada 30 octombrie-3 noiembrie, le creditează cu 66 până la 69 din cele 135 de mandate ale Parlamentului regional.

Astfel, partidele Stânga Republicană din Catalonia (ERC), Partidul Democrat European Catalan (PDeCAT, conservator) şi Candidatura Unităţii Populare (CUP, extremă stânga), care se află la putere într-o coaliţie, cu 72 de mandate, ar pierde majoritatea absolută, scrie AFP.

Potrivit altui sondaj, publicat de cotidianul conservator La Razon, cele trei partide care susţin independenţa ar obţine doar 65 de mandate, cu şapte mai puţine ca în 2015.

Aproximativ 59% dintre cei chestionaţi consideră că anchetarea lui Carles Puigdemont este nejustificată, iar 69,3% se declară convinşi că arestarea sa va impulsiona cauza separatistă pe care acesta o susţine. Aproximativ 83% dintre alegători s-ar putea prezenta la urne, un record potrivit GAD3, notează Reuters.

Listele urmează să fie depuse până marţi, iar candidaţii se pot înscrie până la 18 noiembrie.

PARTIDUL LUI PUIGDEMONT VREA CA ACESTA SĂ CANDIDEZE

Puigdemont, vizat de justiţia spaniolă în Belgia, va fi cap de listă al partidului său în alegerile regionale din Catalonia, a anunţat formaţiunea, scrie AFP.

”Vrem ca preşedintele Puigdemont să fie cel care să conducă mareea electoală pe care o vom realiza pe 21” decembrie, a declarat duminică o purtătoare de cuvânt a PDeCat, Marta Pascal, la finalul unei reuniuni a formaţiunii

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.