Copiii din Gaza au dezvoltat traume severe după 16 zile de bombardamente, afirmă un psihiatru palestinian care relatează că numeroşi copii manifestă convulsii, teamă, comportament agresiv. La rândul său, preşedintele Asociaţiei israeliene de Pediatrie susţine că şi copiii israelieni manifestă un ”tsunami” de simptome de anxietate, conform The Guardian.
Copiii din Gaza dezvoltă simptome grave de traumă alături de riscul de deces şi răni, potrivit unui psihiatru palestinian.
Duminică, Ministerul Sănătăţii condus de Hamas din Gaza a declarat că 1.750 de copii au fost ucişi în cele 16 zile de bombardament lansat de către forţele israeliene de la atacul criminal al Hamas din 7 octombrie. Adică, în medie, aproape 110 copii pe zi. Alte mii au fost răniţi.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Impactul psihologic al războiului asupra copiilor este evident, a spus Fadel Abu Heen, un psihiatru din Gaza. Copiii „au început să dezvolte simptome grave de traumă, cum ar fi convulsii, enurezis, frică, comportament agresiv, nervozitate”.
„Lipsa unui loc sigur a creat un sentiment general de teamă şi groază în rândul întregii populaţii, iar copiii sunt cei mai afectaţi”, a subliniat el.
„Unii dintre ei au reacţionat direct şi şi-au exprimat temerile. Deşi ar putea avea nevoie de intervenţie imediată, s-ar putea să fie într-o stare mai bună decât ceilalţi copii care nu s-au manifestat au păstrat oroarea şi trauma în interiorul lor”, afirmă specialistul.
Aproximativ jumătate din populaţia de 2,3 milioane de persoane din Gaza sunt copii. Din 7 octombrie, ei au trăit sub un bombardament aproape constant, mulţi fiind duşi în adăposturi temporare în şcolile conduse de ONU, după ce şi-au părăsit casele, fără a avea acces la hrană sau la apă potabilă.
Tahreer Tabash, mamă a şase copii care se adăposteşte într-o şcoală, a spus: „Copiii noştri suferă mult noaptea. Plâng toată noaptea, urinează fără să vrea”.
Copiii israelieni au prezentat, de asemenea, semne tot mai mari de traumă începând cu 7 octombrie, potrivit lui Zachi Grossman, preşedintele Asociaţiei Israeliene de Pediatrie.
„Asistăm la un tsunami de simptome de anxietate în rândul copiilor”, iar problema „nu a fost abordată în mod adecvat”, a declarat el pentru Ynet, un site de ştiri israelian.
„Aproximativ 90% dintre copiii care vizitează spitalele de pediatrie se plâng de anxietate. Mulţi suferă de anxietate şi, cu siguranţă, este ceva ce nu am văzut în trecut. Începe să se înţeleagă că această problemă va fi mult mai intensă decât înainte”, a spus Grossman.
În Gaza, un copil în vârstă de 15 ani a trecut prin cinci perioade de bombardament intens în viaţa sa: 2008-2009, 2012, 2014, 2021 şi acum 2023.
Studiile efectuate după conflictele anterioare au arătat că majoritatea copiilor din Gaza prezintă simptome de tulburare de stres post-traumatic (PTSD).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.