Poliţia olandeză a folosit cai şi tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţii din faţa Consulatului turc din Rotterdam, în timp ce autorităţile locale au expulzat un ministru turc, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Peste 1.000 de oameni s-au strâns în faţa clădirii, în timp ce scandalul diplomatic dintre cele două ţări a început să se adâncească.

Manifestanţii au aruncat cu sticle şi au distrus maşini ale poliţiei.

Ministrul turc al Familiei, Betul Sayan Kaya, a ajuns cu maşina sâmbătă la Consulat, înainte de un miting electoral. Ea a fost înmpiedicată să intre în Consulat şi ulterior a fost escortată la graniţa cu Germania, a anunţat sâmbătă dimineaţă premierul olandez Mark Rutte.

El a subliniat că tentativele de a găsi o “soluţie rezonabilă” la diferendele celor două ţări s-a dovedit “imposibilă”. De asemenea, Rutte a descris sosirea lui Kaya la Rotterdam drept “iresponsabilă”.

Olanda i-a interzis sâmbătă dimineaţa avionului ministrului turc de Externe Mevlut Cavusoglu să aterizeze la Rottterdam – cea mai recentă dovadă a tensiunilor diplomatice generate între Ankara şi Occident de campania pentru un referendum de extindere a prerogativelor preşedintelui.

“Sunt vestigii ale nazismului, sunt fascişti”, a declarat preşedintele turc în replică. “Puteţi să îi interziceţi ministrului nostru de Externe să zboare, dar, începând de acum, să vedem cum vor ateriza zborurile voastre în Turcia”, a adăugat el.

Potrivit DPA, Ankara ia în calcul posibilitatea de a le interzice diplomaţilor olandezi accesul în Turcia. De asemenea, Ankara l-a convocat pe însărcinatul olandez cu afaceri la Ministerul de Externe.

Premierul olandez Mark Rutte i-a atras atenţia cu lui Erdogan că “întrece limita”.

Aproximativ 5,5 milione de turci trăiesc în afara ţării, dintre care 1,4 milioane cu drept de vot numai în Germania. Iar susţinătorii preşedintelui Erdogan vor să îi atragă de partea lor.  

Vizite ale miniştrilor turci în diverse ţări din Europa, organizate cu scopul de face campanie pentru tabăra ”da” în referendumul cu privire la o sporire ale puterilor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan au provocat o nemulţumire în aceste state.

În concluzie, autorităţile din numeroase oraşe, mai ales germane, au anulat o serie de discursuri. Oficial, principalul motiv a fost riscuri de perturbare a ordinii şi siguranţei publice.

Pe de altă parte, mulţi lideri europeni sunt îngrijoraţi de derivele autoritare ale preşedintelui de la Ankara şi nu sunt de acord cu o sporire şi mai mare a prerogativelor sale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.