Proiectul Malaeziei de construcţie a navelor costiere de luptă din clasa Maharaja Lela se confruntă cu o depăşire a costurilor cu 1,4 miliarde de ringgiţi (340 milioane dolari) şi o amânare de câţiva ani a livrării primei fregate, până în 2023, relatează site-ul www.james.com.
Problema a fost făcută publică de ministrul Apărării din Malaezia, Mohamad bin Sabu, răspunzând întrebărilor din partea Parlamentului, pe 29 octombrie.
Prima fregată va fi livrată cu o întârziere de 34 de luni, o perioadă foarte lungă de timp”, a spus Mohamad, potrivit unui document parlamentar.
Potrivit ministrului, contractul pentru acest program - realizat pe baza corvetelor Gowind ale Naval Group - încheiat cu compania de construcţii navale Boustead Naval Shipyard (BNS) a Malaeziei, a intrat în vigoare pe 3 octombrie 2013, este valabil până în octombrie 2023 şi prevede o limită a cheltuielilor de 9,13 miliarde de ringgiţi malaezieni, pentru un total de şase nave.
Cu toate acestea, la 30 septembrie 2019, contractul era finalizat în proporţie de doar 55,7%, când ar fi trebuit să ajungă la 78%, a spus Mohamad.
”BNS ne-a informat că va exista o întârziere în livrarea fizică a tuturor celor şase nave, precum şi costuri suplimentare de 1,4 miliarde de ringgiţi”, a adăugat ministrul.
"Dacă am pune capăt proiectului, am avea o problemă. Am plătit deja 6 miliarde de ringgiţi. Dacă dorim ca proiectul să continue, va trebui să alocăm mai multe fonduri”, a spus ministrul, care a preluat portofoliul Apărării în mai 2018, după ce fostul guvern a fost învins după un rezultat şocant al alegerilor.
"Acest proiect întâmpină numeroase probleme şi, dacă ar fi fost discutate în detaliu, ar fi avut loc o pierdere a încrederii în capacitatea companiilor noastre locale din Malaezia”, a arătat Mohamad.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.