O propunere de rezoluţie pentru a fi adoptată de către Adunarea Generală a ONU, în ajunul primei aniversări a invaziei Rusiei în Ucraina, subliniază necesitatea unei păci care să asigure ”suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială” a Ucrainei, relatează The Guardian.
Proiectul de rezoluţie din partea susţinătorilor Ucrainei, obţinut de Associated Press, este mai amplu şi mai puţin detaliat decât planul de pace în 10 puncte al lui Volodimir Zelenski, anunţat de acesta în noiembrie.
Purtătorul de cuvânt al Adunării Generale, Paulina Kubiak, a declarat că o sesiune de urgenţă reactivată a Adunării privind Ucraina va începe pe 22 februarie. A doua zi este aşteptat un vot.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ministrul adjunct de Externe al Ucrainei, Emine Djaparova, a declarat luna trecută că Zelenski vrea să vină la ONU pentru aniversare.
Dar aşteptările privind o nouă ofensivă majoră a Rusiei l-ar putea menţine în Ucraina, spun diplomaţii.
Adunarea generală a ONU a devenit cel mai important organism al ONU care se ocupă cu Ucraina, deoarece consiliul său de securitate, însărcinat cu menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, este paralizat din cauza puterii de veto a Rusiei.
Proiectul de rezoluţie al susţinătorilor Ucrainei a fost distribuit joi seară tuturor ţărilor membre ONU, cu excepţia Rusiei şi a aliatului său Belarus, iar negocierile asupra textului au început vineri după-amiază, potrivit diplomaţilor.
Acesta subliniază necesitatea de a ajunge la ”o pace cuprinzătoare, justă şi durabilă” în Ucraina ”cât mai curând posibil”, în conformitate cu principiile Cartei ONU.
Carta prevede că toate naţiunile membre ONU ”se vor abţine în relaţiile lor internaţionale de la ameninţarea sau utilizarea forţei împotriva integrităţii teritoriale sau a independenţei politice a oricărui stat” şi trebuie să soluţioneze disputele pe cale paşnică.
Rezoluţia propusă reiterează cererea anterioară a adunării generale ca Rusia ”să îşi retragă imediat, complet şi necondiţionat toate forţele militare” de la graniţele recunoscute internaţional ale Ucrainei.
De asemenea, reafirmă că niciun teritoriu dobândit prin ameninţare sau folosirea forţei nu va fi considerat legal.
Toţi prizonierii de război, deţinuţii şi internaţii trebuie să fie trataţi în conformitate cu convenţiile de la Geneva, continuă proiectul, şi solicită ”schimbul complet” de prizonieri de război, eliberarea persoanelor deţinute ilegal, ”şi întoarcerea tuturor internaţilor şi a civililor transferaţi şi deportaţi cu forţa, inclusiv a copiilor”.
Rezoluţia propusă îndeamnă toate ţările ”să coopereze în spiritul solidarităţii pentru a aborda impactul global al războiului asupra securităţii alimentare, energiei, finanţelor, mediului şi securităţii şi siguranţei nucleare”.
Aceasta ar deplânge ”consecinţele îngrozitoare pentru drepturile omului şi umanitare ale agresiunii împotriva Ucrainei, inclusiv atacurile continue împotriva infrastructurii critice din toată Ucraina, cu consecinţe devastatoare pentru civili”. Şi cere aderarea deplină la dreptul internaţional umanitar privind protecţia civililor şi a infrastructurii civile.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.