Un proiect de construire a unui baraj pe o insulă de pe Dunăre, cu scopul de a limita inundaţiile pe această insulă, ameninţă să distrugă o pădure umedă naturală situată în apropiere de centrul Budapstei, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această insulă, situată pe fluviul Dunărea, se află în apropierea centrului capitalei ungare.

În fiecare vară, pe insulă are loc Festivalul Sziget, unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din Europa. În restul anului, insula este folosită ca un parc deschis publicului.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În zona inundabilă se află o pădure naturală.

Însă un proiect de construire a unui baraj mobil pe malul insulei provoacă îngrijorare. El ar putea antrena distrugerea acestei păduri, cu o suprafaţă de opt hectare.

Mai multe organizaţii nonguvernamentale (ONG) de apăarea mediului trag un semnal de alarmă în acest sens, inclusiv World Wide Fund (WWF).

”Faptul de a găsi o asemenea pădure în bune condiţii naturale într-o capitală europeană este unic. 99% dintre spaţiile protejate au fost înregistrate aici. Însă nu este doar asta. Pădurea, în ansamblul ei, se află într-o foarte bună stare naturală”, dă asigurări Andrea Samu de la WWF Ungaria.

Aproximativ ”97% dintre zonele forestiere din câmpiile inundabile din Ungaria au fost distruse de amenajarea râurilor”, denunţă ea.

O asociaţie locală de prieteni ai câinilor a organizat deja manifestaţii, cu scopul de a împiedica construirea barajului.

”Orice-ar construi aici, suntem siguri că nu va mai veni nimeni, nouă ne va fi dificil să venim. Acesta este singurul loc în care ne putem lăsa, fără teamă, câinii la Budapesta şi nu vom mai avea posibilitatea să o facem”, declară Zsófia Gaspar, care face parte din grupul ”prietenilor câinilor”.

Nimeni nu ştie, până acum, de ce are nevoie această insulă să fie protejată de inundaţii.

Guvernul susţinea iniţial construirea unui centru nautic, însă s-a răzgândit în urma unor manifestaţii împotriva proiectului şi în favoarea apărării mediului.

Autoritatea ungară de Gestionare a Apelor este cea care prezintă această propunere cu privire la construirea barajului.

Însă, atunci când ONG-urile şi Euronews întreabă cine a comandat proiectul, autortiăţile răspund că nu ştiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.