Pedeapsa maximă, şi anume închisoarea pe viaţă, a fost cerută împotriva sergentului rus Vadim Şişimarin, în primul proces prvind o crimă de război organizat în Ucraina, în care tânărul rus, în vârstă de 21 de ani, a cerut iertare pentru uciderea unui civil în primele zile ale invaziei, relatează AFP.
Parchetul ucrainean a cerut, în a doua zi a procesului, joi, pedeapsa maximă împotiva lui Vadim Şişimarin care l-a ucis prin împuşcare, la 28 februarie, pe Oleksandr Şelipov, un bărbat în vârstă de 62 de ani, în nord-estul Ucrainei.
Acuzatul, care recunoaşte faptele, datr care susţine că s-a supus ordinului alt militar rus, nu a reacţionat faţă de această cerere.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Şedinţa a fost suspendată şi se reia vineri, cu pledoaria avocatului inculpatului.
Tânărul sergent s-a aflat faţă în faţă cu văduva victimei sale.
”CE V-A FĂCUT SOŢUL MEU?”
”Aveţi remuşcări pentru crima pe care aţi comis-o?”, l-a întrebat Katerina Şelipova.
”Ştiu că nu mă puteţi ierta, dar vă cer, cu toate acestea, iertare”, i-a răspuns militarul rus cu o faţă de adolescent.
”Dar de ce aţi venit aici? Să ne eliberaţi de ce anume? Ce v-a făcut soţul meu?”, a ”explodat” atunci această femeie mică, cu părul tuns scurt.
Vadim Şişimarin s-a repliat în spatele ”ordinelor” primite, iar această confruntare s-a oprit.
În ziua crimei, el se afla în regiunea Sumî, într-o coloană de blindate.
După ce coloana a fost atacată de către forţe ucrainene, el a furat o maşină, împreună cu alţi patru militari.
”Voiam să ne întoarcem acolo unde era poziţionată armata noastră, în Rusia”, a declarat el. ”În timp ce mergeam cu maşina, am văzut un bărbat cu un telefon”, a adăugat el
Potrivit lui Şişimarin, unul dintre militarii de la bordul maşinii i-a cerut să tragă în civil, pentru a nu fi denunţaţi.
Sergentul dă asigurări că mai întâi a refuzat s-o facă.
Însă, alt militar a insistat, susţine el.
”Mi-a spus pe un ton ferm să trag, pentru că dacă nu o fac vom fi în pericol”, spune el.
Sub presiunea procuroului, Vadim Şişimarin a recunoscut însă că acest bărbat nu era superiorul său şi că nu era obligat să i se supună.
”FAKE”, CONSIDERĂ KREMLINUL
Drama a avut loc aproape de locuinţa lui Oleksandr Şelipov, înainte de prânz, iar soţia acestuia a fost martoră.
”M-am dus să scot apă de la puţ, când am auzit focuri de armă”, a declarat ea la bară.
”Am deschis poarta, am văzut maşina (...) şi pe acest tânăr” înarmat cu o puşcă de asalt de tip Kalaşnikov.
După ce a ieşit din curte, ea şi-a descoperit soţul cu capul însângerat.
”Am început să ţip foarte tare”, a declarat ea.
Vocea femeii, care a rămas fermă până atunci, s-a spart în timp ce-şi descria soţul.
”El era apărarea mea. Era foarte amabil. Toţi vecinii îl respectau”, a declarat ea.
În pofida suferinţei sale, Katerina Şelipova a precizat că nu se opune unui eventual schimb între ucigaşul soţului său şi prozonieri ucraineni.
”Nu m-ar deranja ca el să fie eliberat în schimbul eliberării unuia dintre băieţii de la Azovstal”, a declarat ea, referindu-se la militari ucraineni baricadaţi mult timp în această oţelărie, la Mariupol, care s-au predat în ultimele zile.
Potrivit parchetului, Ucraina a deschis peste 12.000 de anchete cu privire la crime de război, începând de la 24 februarie, când a început invazia rusă.
În afară de Vadim Şişimarin, alţi doi militari ruşi sunt judecaţi, începând de joi, cu privire la faptul că au tras cu rachete în infrastructuri civile, în apropiere de Harkov (nord-est), al doilea cel mai important oraş ucrainean.
Justiţia internaţionează, acţionează, la rândul său, iar Curtea Penală Internaţională (CPI) a trimis 45 de experţi pe teren să adune probe.
Moscova neagă, la rândul său, orice atrocitate.
Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a catalogat miercuri drept ”fake sau înscenări” acuzaţilei formulate împotriva trupelor ruse.
În ceea ce-l priveşte pe Vadim Şişimarin, ”n-avem, până acum, vreo informaţie, iar posibilitatea de a-l ajuta este foarte limitată, în absenţa vreunor reprezentanţe diplomatice”, declara el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...