Procesul istoric al lui Donald Trump începe efectiv marţi în Senatul american, în care se înfruntă două tabere ireconciliabile - opoziţia democrată care cere destituirea preşedintelui american şi majoritatea republicană hotărâtă să-l achite, dacă se poate foarte rapid, relatează AFP.
La patru luni de la izbucnirea scandalului ucrainean - care pătează sfârşitul primului mandat al miliardarului - şi cu mai puţin de zece luni înaintea alegerilor prezidenţiale, în care vrea să obţină al doilea mandat, cei 100 de senatori se reunesc începând de la ora locală 13.00 (20.00, ora României) în Capitoliul din Washington, sub preşedinţia şefului Curţii Supreme americane John Roberts.
Pe celălalt mal al Atlanticului, în timp ce soarele abia se ridica în capitala americană, Donald Trump, a calificat din nou procesul, la sosirea sa la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, drept o ”farsă” şi o ”vânătoare de vrăjitoare”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Senatorii, care au depus jurământul joi ca juraţi, în deschiderea oficială a procesului, urmează să stabilească dacă preşedintele se face vinovat de abuz de putere şi obstrucţionarea bunului mers al activităţii Congresului, aşa cum se arată în actul inculpării (”impeachment”) adoptat la 18 decembrie de Camera Reprezentanţilor.
Întâlnirea se anunţă şi mai gravă şi solemnă, în contextul în care este vorba despre doar al treilea proces de destituire a unui preşedinte american, după cele ale lui Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1999.
Absent fizic de la audieri, din cauza participării sale la Forumul de la Davos, unde se întâlneşte timp de două zile cu elita politicii şi economiei mondiale, Donald Trump urmează să fie reprezentat de o echipă de avocaţi.
În centrul scandalului se află o convorbire la telefon în cursul căreia preşedintele american i-a cerut omologului său ucrainean Volodimir Zelenski să ancheteze cu privire la Joe Biden, potenţialul său adversar democrat în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie.
Democraţii, majoritari în Camera Reprezentanţilor, care a efectuat ancheta în vederea destituirii, îl acuză pe fostul magnat în domeniul imobiliar de faptul că a exercitat presiuni asupra Kievului - lansaţi ancheta sau blocăm un ajutor militar crucial.
”NIMIC RĂU”
”Preşedintele nu a făcut nimic rău”, răspund avocaţii săi într-o argumentaţie de 110 pagini trimisă luni Senatului.
Aceasta este linia apărării fostului om de afaceri newyorkez în vârstă de 73 de ani, care înlănţuie provocări şi căruia îi place să încalce codurile politice. El denunţă de luni de zile o ”vânătoare de vrăjitoare” şi susţine că apelul său telefonic a fost ”perfect”.
Denunţând un ”proces trucat”, echipa juridică a Casei Albe - în care figurează vedete din sălile de judecată precum fostul procuror Kenneth Starr, care a încercat să-l doboatre pe Bill Clinton în scadalul Lewinsky - a îndemnat de altfel Senatul să-l ”achite imediat” pe cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.
Cel care va juca rolul de procuror general în timpul procesului, alesul democrat Adam Schiff, intenţionează să dovedească faptul că locatarul Casei Albe ”s-a livrat unei serii de încălcări consttuţionale care merită o destituire” - şi anume ”el a solicitat un amestec străin, ne-a pus în pericol securitatea naţională şi a încercat să trişeze în vederea viitoarelor alegeri”.
”El este cel mai rău coşmar al părinţilor Constituţiei”, a subliniat luni Schiff.
În realitate, achitarea lui Donald Trump pare practic asigurată, mulţumită majorităţii republicane în Senat, care a făcut bloc în spatele acestuia. Durata dezbaterilor rămâne, în schimb, o problemă în suspans.
La câteva ore după deschiderea dezbaterilor, cea mai mare ambiguitate plana asupra desfăşurării procesului, care începe prin voturi în vederea stabilirii procedurii.
Potrivit unor membri ai taberei prezidenţiale, influentul Mitch McConnell, liderul majorităţii republicane în Senat, doreşte să impună dezbateri în marş forţat, hotărât astfel să-i ofere lui Donald Trump achitarea rapidă pe care o speră, ideal în două săptămâni.
În program, potrivit regulilor propuse luni seara, se află două zile de 12 ore pentru acuzare şi tot atâtea pentru apărare, pentru ca ele să-şi prezinte argumentele, iar apoi 16 ore de întrebări ale senatorilor.
Este un program mult prea scurt, în opinia opoziţiei democrate în Senat. Liderul minorităţii democrate în Senat Chuck Schumer a denunţat o ”ruşine naţională”.
Abia după această primă fază intenţionează Mitch McConnell să supună votului problema crucială a martorilor.
Democraţii reclamă ca patru actori-cheie în scandalul ucrainean să fie convocaţi la bară, inclusiv fostul şef de cabinet de la Casa Albă Mick Mulvaney şi fostul consilier în probleme de securitate naţională John Bolton.
Însă este necesar ca ei să obţină de fiecare dată un vot în acest sens, un lucru care se anunţă dificil din punctul de vedere al raportului de forţe în Senat, în care republicanii dispun de 53 din cele 100 de mandate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...