Prinţul William, al doilea în ordinea succesiunii la coroana britanică, a onorat marţi memoria victimelor Holocaustului la începutul primei vizite oficiale a unui membru al familiei regale în Israel şi în teritoriile palestiniene, relatează AFP.
Ducele de Cambridge, în vârstă de 36 de ani, care a sosit în Israel luni seara, şi-a început vizita sub semnul amintirii şi reculegerii, ducându-se la Ierusalim, la Memorialul Yad Vashem, dedicat Shoah - o vizită aproape obligatorie pentru orice oficial care vizitează ţara.
An historic moment. The first official Royal visit to Israel in its 70 year history, as Prince William steps off the plane in Tel Aviv. @LBC pic.twitter.com/Ere5bViHq0
— Matthew Thompson (@mattuthompson) June 25, 2018
Purtând un costum închis la culoare, el s-a aşezat câteva momente şi a discutat cu doi supravieţuitori ai Holocaustului.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Purtând o kippa, el a depus o jerbă de flori şi a reaprins flacăra în vasta şi sepulcrala Sală a Amintirii, unde un cor de copii a intonat emoţionantul "Eli, Eli", un cât inspirat dintr-un poem din 1942.
Prinţul a schimbat câteva vorbe cu coriştii şi a scris în ”cartea de aur”.
În 1993, Yad Vashem a onorat memoria străbunicii prinţului William, prinţesa Alice, care a salvat evrei, în Grecia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Ducele de Cambridge a părăsit apoi memorialul, în vederea unei întâlniri cu premierul Benjamin Netanyahu, iar apoi cu preşedintele Reuven Rivlin.
Prince William poses for photographs with Israeli PM Benjamin Netanyahu and his wife Sara during Middle East visit https://t.co/GRQuaR5sjO pic.twitter.com/oRqi0Ud7c9
— BBC News (UK) (@BBCNews) June 26, 2018
"I'm hoping that peace in the area can be achieved"
— BBC News (UK) (@BBCNews) June 26, 2018
Prince William speaks at a meeting with Israeli President Reuvin Rivlin following a visit to a Holocaust memorial and museum in Jerusalemhttps://t.co/0neiJkfaCw pic.twitter.com/xuZR7ICyD7
El urmează să îl întâlnească pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas miercuri, în Cisiordania ocupată, iar apoi să se întâlnească cu tineri palestinieni şi refugiaţi.
Vizita va căpăta o dimensiune spirituală joi, la Ierusalim, unde prinţul va vizita locurile sfinte, dar şi personală, întrucât se va reculege la mormântul prinţesei Alice.
Soţia sa, Kate, nu participă la acest turenu, care are loc la două luni după naşterea celui de-al treilea copil al cuplului.
”ACEASTA NU ESTE O VIZITĂ POLITICĂ”
Serviciile prinţului de la Palatul Kensington insistă asupra faptului că vizita în Iordania, Israel şi teritoriile palestiniene nu are vreun mesaj politic. El vrea să intre în contact cu populaţiile, tinerii, cultura şi forţele lor de inovaţie, subliniază palatul.
Este vorba despre un exerciţiu delicat, într-o perioadă dificilă.
Vizita prinţului William are loc la un pic mai bine de o lună de la deschiderea Ambasadei Statelor Unite la Ierusalim, care traduce recunoaşterea de către preşedintele american Donald Trump a oraşului drept capitală a Israelului - o decizie puternic contestată de palestinieni.
Această inaugurare coincide cu o baie de sânge în Fâşia Gaza, un tritoriu palestinian supus unei blocade de peste zece ani.
Un nou război ameninţă Fâşia Gaza, între israelieni şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care se află la conducerea enclavei palestiniene.
”Noi ştim că nu este o perioadă de bucurie în privinţa progreselor în procesul de pace în Orientul Mijlociu, însă credem că dialogul este la fel de important în momente dificile, ca în cele bune”, a declarat pentru presă consulul general al Marii Britanii la Ierusalim, Philip Hall.
”Noi ştim că anumite politici sunt complicate, însă aceasta nu este o vizită politică”, a subliniat el.
Membri ai dreptei israliene au criticat faptul că partea vizitei în Ierusalimul de Est a fost prezentată de britanici ca desfăşurându-se în terotoriile palestiniene ocupate.
Anexarea Ierusalimului de Est de către Israel nu a fost recunoscută vreodată de comunitatea internaţională, care consideră Ierusalimul de Est drept un teritoriu ocupat.
”Noi nu facem decât să urmăm decenii de uzanţe în rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat consulul general britanic. ”Nu există vreo schimbare de poziţie”.
Alţi membri ai familiei regale, precum ducii de Gloucester sau de Kent, verii reginei, au efectuat vizite în Israel în trecut.
Însă niciunul nu este la fel de important ca prinţul William în succesiunea la tronul britanic şi niciunul nu s-a dus în teritoriile palestiniene în mod oficial.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...