Primul satelit de spionaj al Coreei de Nord este "funcţional", a declarat marţi un expert în probleme spaţiale din Olanda, după ce a detectat modificări ale orbitei sale care sugerează că Phenianul reuşeşte să controleze maşinăria spaţială, deşi capacităţile sale rămân necunoscute, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După două eşecuri răsunătosare, Coreea de Nord a reuşit să plaseze cu succes pe orbită satelitul Malligyong-1, în noiembrie.

Mass-media de stat a Phenianului a afirmat că acesta a fotografiat deja situri militare şi politice sensibile din Coreea de Sud, Statele Unite şi din alte părţi, dar nu a publicat nicio imagine. Radioamatori independenţi nu au detectat însă semnale de la satelit.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Dar acum putem spune cu siguranţă că satelitul este în viaţă", a scris Marco Langbroek, expert în sateliţi la Universitatea de Tehnologie Delft din Olanda, într-o postare pe blog.

În perioada 19-24 februarie, satelitul a efectuat manevre pentru a-şi ridica perigeul, adică punctul cel mai de jos al orbitei sale, de la 488 km la 497 km, a precizat Langbroek, citând date de la Combined Space Operations Center, condus de SUA.

"Manevra dovedeşte că Malligyong-1 nu este mort, iar Coreea de Nord deţine controlul asupra satelitului - lucru care a fost contestat", a spus el.

Ministerul sud-coreean al Apărării a declarat că la rândul său a evaluat că satelitul se află pe orbită, dar a precizat că nu va face alte comentarii cu privire la analizele individuale. Luni, ministrul apărării, Shin Won-sik, a declarat că satelitul nu dă semne că ar îndeplini alte sarcini sau că s-ar fi angajat în activităţi de recunoaştere.

"Deşi, într-adevăr, în prezent nu putem fi siguri că satelitul realizează cu succes imagini, cel puţin efectuează manevre orbitale, deci în acest sens este funcţional", a scris Langbroek despre comentariile lui Shin.

Manevra de ridicare pe orbită a fost o surpriză, deoarece prezenţa unui sistem de propulsie la bord este neaşteptată, iar sateliţii nord-coreeni anteriori nu au efectuat niciodată manevre, a precizat el. "A avea capacitatea de a ridica orbita satelitului este un lucru important", atrage atenţia Langbroek. Asta înseamnă că, atâta timp cât există combustibil în satelit, Coreea de Nord ar putea prelungi durata de viaţă a satelitului prin ridicarea altitudinii acestuia atunci când acesta devine prea joasă din cauza degradării orbitei, a explicat el.

Coreea de Nord, înarmată nuclear, a promis că va lansa încă trei sateliţi de spionaj în 2024.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.