Un conducător de rang înalt al Parlamentului rus, Andrei Turceak, îndeamnă miercuri Rusia să livrează armament separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, pe fondul unor tensiuni sporite la frontiera ruso-ucraineană, relatează AFP.
”În aceste condiţii, Rusia trebuie să ofere asistenţa necesară republicilor populare de la Lugansk şi Doneţk şi să le livreze anumite tipuri de armament, pentru a le consolida capacitatea defensivă”, a îndemnat, la televiziunea rusă, prim-vicepreşedinteşe Consiliului Federaţiei, Camera superoară a Parlamentului rus.
Москва должна помочь ДНР и ЛНР с поставками вооружений для сдерживания готовящейся Киевом военной агрессии, заявил Андрей Турчак. pic.twitter.com/kfHX27ipNc
— Известия (@izvestia_ru) January 26, 2022
Una dintre ”feţele” Partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin, Andrei Turceak acuză totodată autorităţile de la Kiev de faptul că ”pregătesc o agresiune militară” împotriva regunilor ucrainene separatiste proruse.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Occidentul - mai ales Statele Unite - acuză, la rândul său, Rusia de faptul că a comasat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina în vederea unei eventuale invazii a vecinului său.
Rusia dezminte orice plan al unei ofensive, îsnă condiţionează o dezescaladare a crizei printr-o serie de revendicări prevăzute prin două proiecte de tratat care să garanteze, îngtre altele, că Ucraina nu va adera niciodată la NATO.
Kievul şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova de susţinerea militară şi financiară a separatiştilor proruşi împotriva cărora Kievul luptă în Donbas (est) din 2014, însă Rusia dezminte aceste acuzaţii.
Declaraţiile lui Andrei Turceak marchează, astfel, o inflexiune în poziţia oficială rusă afişată până în prezent.
Potrivit lui Andrei Turceak, Partidul Rusia Unită este foarte îngrijorată de livrări de armament din Occident către Guvernul ucrainean anunţate de către Statele Unite, Regatul Unit şi ţările baltice.
Numărul tirurilor în Doneţk şi Lugansk ”a crescut cu un nivel (...), iar civili sunt pe cale să fie omorâţi”, declară el, îndemnând la ”oprirea regimului de la Kiev”.
Rusia a anexat în 2014 Peninsula ucraineană Crimeea, în urma unei revoluţii prooccidentale la Kiev.
În urma anexării Crimeei a izbucnit un conflict între separatişti proruşi şi forţele Kievului, în estul Ucrainei, soldat până în prezent cu peste 13.000 de morţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...