Camioane cu ajutoare au intrat sâmbătă în Gaza, primul convoi cu ajutoare umanitare de când Israelul a început un asediu devastator, în urmă cu 12 zile, şi după un nou bombardament israelian intens în cursul nopţii, relatează Reuters. Oficialii palestinieni au fost dezamăgiţi de faptul că nu au fost incluse provizii de combustibil şi au adăugat că ajutorul reprezintă doar trei procente din ceea ce obişnuia să ajungă în Gaza înainte de criză. Oficialii ONU spun că este nevoie de cel puţin 100 de camioane zilnic.
Preşedintele american Joe Biden declarase la începutul acestei săptămâni că s-a ajuns la un acord pentru ca 20 de camioane cu ajutoare să intre prin punctul de frontieră Rafah din sudul Fâşiei Gaza.
Camioanele cu platformă, care arborau steaguri albe şi claxonau, au ieşit din punctul de trecere după verificări şi s-au îndreptat spre zona sudică a Fâşiei Gaza, care include oraşele majore Rafah şi Khan Younis, unde se adăpostesc sute de mii de persoane rămase fără adăpost.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
#GAZA: 3 TRUCKS CARRYING WFP EMERGENCY FOOD HAVE CROSSED INTO GAZA.
40 more trucks carrying 930 metric tons of food are still waiting outside the border. The stocks are needed to replenish WFP’s rapidly dwindling supplies inside Gaza. pic.twitter.com/5CAvopBQ6M
— World Food Programme (@WFP) October 21, 2023
Cu toate acestea, oficialii palestinieni au fost dezamăgiţi de faptul că nu au fost incluse provizii de combustibil şi au adăugat că ajutorul reprezintă doar trei procente din ceea ce obişnuia să ajungă în Gaza înainte de criză.
"Excluderea combustibilului din ajutorul umanitar înseamnă că vieţile pacienţilor şi ale răniţilor vor rămâne în pericol. Spitalele din Gaza nu mai au necesarul de bază pentru a continua intervenţiile medicale", a precizat Ministerul Sănătăţii din Gaza.
"Asediul total" al Israelului asupra Gaza, lansat după atacul transfrontalier din 7 octombrie asupra sudului Israelului de către militanţi ai mişcării islamiste Hamas, a lăsat cele 2,3 milioane de persoane din enclavă fără alimente, apă, medicamente şi combustibil.
ONU a declarat că respectivul convoi cu provizii vitale va fi primit şi distribuit de Semiluna Roşie palestiniană, cu acordul Hamas, care conduce Gaza.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a salutat deschiderea, dar a reluat un avertisment al Israelului potrivit căruia niciun ajutor nu ar trebui să ajungă în mâinile Hamas.
"Îndemnăm toate părţile să menţină deschis punctul de trecere de la Rafah pentru a permite circulaţia continuă a ajutoarelor care sunt imperative pentru binele populaţiei din Gaza", a declarat Blinken într-un comunicat. "Am fost clari: Hamas nu trebuie să interfereze cu furnizarea acestui ajutor care salvează vieţi."
Oficialii ONU spun că este nevoie de cel puţin 100 de camioane zilnic şi că orice operaţiune de ajutor trebuie să fie sustenabilă la scară largă - o sarcină dificilă acum, când Israelul bombardează zi şi noapte, distrugând cartiere întregi populate.
Înainte de izbucnirea conflictului, în medie, aproximativ 450 de camioane cu ajutoare ajungeau zilnic în Gaza.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.