Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în premieră la baza Ramstein din Germania pentru o reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina, a îndemnat vineri aliaţii occidentali să ignore „liniile roşii” ale Moscovei şi să permită Kievului să folosească arme cu rază lungă de acţiune pentru lovituri pe teritoriul rus, în timp ce Washingtonul a promis un nou pachet de armament pentru Kiev în valoare de 250 de milioane de dolari, relatează Reuters.
Zelenski şi-a făcut prima apariţie la o întâlnire obişnuită a aliaţilor Ucrainei, găzduită de SUA la baza aeriană Ramstein din Germania, aşa-numitul Grup de contact pentru Ucraina (sau reuniune în format Ramstein), şi a încercat să prezinte opţiunile de atac cu rază lungă de acţiune ca o altă modalitate de a presa Rusia să pună capăt invaziei sale de 2 ani şi jumătate.
El a vorbit într-un moment de mare risc pentru forţele ucrainene, care au lansat o ofensivă surpriză în regiunea rusă Kursk, în timp ce forţele ruse se concentrează pe cucerirea oraşului Pokrovsk din estul Ucrainei, un centru logistic cheie pentru efortul de război al Kievului.
„Trebuie să avem această capacitate cu rază lungă de acţiune nu numai pe teritoriul ocupat al Ucrainei, ci şi pe teritoriul Rusiei, da, astfel încât Rusia să fie motivată să caute pacea”, le-a explicat Zelenski aliaţilor care furnizează arme Ucrainei şi care au spus Kievului că nu le pot folosi în interiorul Rusiei, de teamă să nu treacă peste „liniile roşii” stabilite de preşedintele rus Vladimir Putin. În remarcile sale de vineri de la Ramstein, Zelenski a spus: „Încercările Rusiei de a trasa linii roşii pur şi simplu nu funcţionează”.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a arătat că ofensiva din Kursk este un exemplu al modului în care Ucraina lucrează pentru a prelua iniţiativa pe câmpul de luptă. „Armata de agresiune a Kremlinului este acum în defensivă pe propriul teritoriu”, a declarat Austin.
Cu toate acestea, comentariile lui Austin au părut să se concentreze mai mult pe efortul occidental mai amplu de a susţine campania Ucrainei de respingere a forţelor ruse de pe teritoriul propriu, anunţând inclusiv un ajutor suplimentar de 250 de milioane de dolari în domeniul securităţii.
Germania s-a angajat să furnizeze Kievului încă 12 obuziere autopropulsate, în timp ce Canada a declarat că intenţionează să trimită 80.840 de rachete mici aer-sol neînarmate în surplus, precum şi 1.300 de focoase în următoarele luni.
„Maleficul din Putin este profund. Moscova îşi continuă ofensiva în estul Ucrainei, în special în jurul Pokrovskului”, a declarat Austin. „Putin îşi repoziţionează trupele în Kursk. Iar Kremlinul continuă să bombardeze oraşele ucrainene şi să vizeze civilii ucraineni”, a arătat şeful Pentagonului.
ZELENSKI SUSŢINE CĂ UCRAINA CONTROLEAZĂ PESTE 1.300 DE KM PĂTRAŢI ÎN KURSK
Austin a menţionat statistici care subliniază preţul plătit de forţele ruse, estimând că peste 350.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi. El a afirmat că forţele ucrainene au scufundat, distrus sau avariat 32 de nave ale marinei ruse şi au împins Flota rusă din Marea Neagră mai la est.
La rândul său, Zelenski a spus că aproximativ 6.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în ofensiva ucraineană din Kursk. „Astăzi controlăm o zonă de peste 1.300 de kilometri pătraţi în regiunea Kursk şi aceasta include 100 de aşezări”, a declarat Zelenski, adăugând că o mare parte a acestui teritoriu a fost abandonat de trupele ruse. „Pur şi simplu au fugit când au văzut forţele noastre apropiindu-se”, a susţinut Zelenski.
Dar Moscova a bombardat, de asemenea, în ultimul timp oraşele din Ucraina cu rachete şi drone în cele mai ample atacuri de la începutul războiului, iar Zelenski a îndemnat reprezentanţii zecilor de ţări care participă la discuţiile de la Ramstein să îşi îndeplinească promisiunile de a furniza Kievului mai multe mijloace de a contracara atacurile aeriene. „Numărul de sisteme de apărare aeriană care nu au fost încă livrate este semnificativ”, a declarat Zelenski.
Preşedintele ucrainean este aşteptat să ajungă în SUA în această lună şi speră să prezinte un „plan de victorie” preşedintelui Joe Biden. Cu toate acestea, în condiţiile în care războiul continuă şi incursiunea din Kursk nu a reuşit până în prezent să devieze forţele ruse din interiorul Ucrainei, nu este clar dacă incursiunea din teritoriul rus va da roade.
Forţele ruse, care controlează 18 % din teritoriul Ucrainei, avansează treptat în est de la eşecul contraofensivei Kievului din 2023 de a realiza o breşă majoră.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.