Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat liderilor mondiali prezenţi la Adunarea Generală a ONU că doreşte să afirme „tare şi clar” că guvernul israelian nu respectă drepturile omului, calcă în picioare dreptul internaţional şi „practică purificarea etnică” împotriva palestinienilor, informează AP:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

De asemenea, el a acuzat Israelul, la deschiderea de marţi a reuniunii globale anuale, că desfăşoară „un genocid clar împotriva unei naţiuni, a unui popor şi le ocupă pământurile, pas cu pas”.

„Comportamentul Israelului a demonstrat încă o dată că este imperativ ca întreaga comunitate internaţională să dezvolte un mecanism de protecţie pentru civilii palestinieni”, a spus Erdogan.

„În urmă cu 70 de ani, la fel cum Hitler a fost oprit de o alianţă a umanităţii, (premierul israelian Benjamin) Netanyahu şi reţeaua sa de asasinate trebuie să fie opriţi, trebuie să fie opriţi de o alianţă a umanităţii”, a afirmat Erdogan.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a calificat remarcile lui Erdogan drept „ruşinoase” şi a declarat reporterilor că referirea la Hitler este „dincolo de imaginaţie”.

Erdogan a cerut Consiliului de Securitate să impună „măsuri coercitive împotriva Israelului” - sancţiuni în limbajul ONU - şi a declarat că Adunarea Generală ar trebui să recomande utilizarea forţei pentru a obţine o încetare imediată a focului în Gaza, schimbul de prizonieri şi livrarea neîngrădită a ajutorului umanitar.

Într-un limbaj adresat susţinătorilor Israelului, în special Statelor Unite, Erdogan a declarat că sprijinul lor „este motivul pentru care această agresiune continuă” în Gaza.

În timp ce „se presupune că lucrează pentru o încetare a focului”, a spus el, ei continuă să trimită arme şi muniţii Israelului.

Statele Unite, Qatarul şi Egiptul lucrează de luni de zile pentru o încetare a focului în Gaza, iar Statele Unite au acuzat Hamas că refuză ultimul acord. Dar Erdogan a susţinut că Israelul „este cel care nu doreşte pacea, prin faptul că îşi târâie constant picioarele, făcând o înţelegere mult mai dificilă, aproape imposibilă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.