Preşedintlee israelian Isaac Herzog salută miercuri seara anunţul acordului în vederea unei încetări a focului în Războiul din Fâşia Gaza, pe care-l cataloghează drept o ”alegere bună” în vederea repatrierii ostaticilor ţinuţi în teritoriul palestinian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În calitate de preşedinte al statului israelian, o spun foarte clar: este o alegere bună. Aceasta este o alegere importantă. O alegere necesară. Nu există o obligaţie morală, umană, evreiască sau israeliană mai mare decât de a ne aduce înapoi printre noi fiii şi fiicele”, declară într-o intervenţie televizată Isaac Herzog.

Anunţarea unui acord în vederea încetării focului în Războiul din Fâşia Gaza a provocat sentimente amestecate în rândul israelienilor - de bucurie şi îngrijorare.

”Pe de o parte, bineînţeles că sunt foarte fericită, dar sunt şi îngrijorată, pentru că vreau să văd acordul continuând până când ultimul ostatic se întoarce acasă, în patul său, viu sau mort”, declară AFP Ornit Barak, în vârstă de 59 de ani, prezentă la o adunare, la Tel Aviv, pentru a cere sfârşitul războiului şi eliberarea tuturor ostaticilor.

”Suntem foarte îngrijoraţi ca la un moment dat, dintr-un motiv sau altul, acest lucru să se oprească şi să repornim la război”, declară ea.

”Pentru noi, asta nu este decât începutul, îi vrem pe toţi aici. Nu s-a terminat, Nu este suficient ca doar unii dintre ei să se întoarcă”, declară un locuitor din kibuţul Nahal Oz - dintre ai cărui locuitori doi sunt în continuare ostatici -, situat în apropiere de Fâşia Gaza, Arnon Cohen.

Vara ostaticului francezo-israelian Ofer Kalderon, Ifat Kalderon, declară că ”există sentimente împărţite, pe de o pate bucurie, amestecată cu un stres oribil înainte de a şti că se va întâmpla cu adevărat”.

”Cred că Ofer este în viaţă şi sper că se va întoarce”, declară ea.

În total, 94 dintre cele 251 de persoane răpite la 7 octombrie 2023 sunt ţinute în continuare ostatice în Fâşia Gaza, dintre care 34 sunt moarte, potrivit armatei israeliene.

”Cred că trebuie să se facă totul pentru a-i aduce pe toţi ostaticii acasă, aceasta este prioritatea. Preţul este foarte, foarte mare, este adevărat, dar trebuie aduşi. Durerea este uriaşă. Nu-mi pot imagina prin ce trec familiile (ostaticilor), şi trebuie să facem totul pentru a li-i aduce”, declară o profesoară, Tamar, în vârstă de 38 de ani, care locuieşte la Ierusalim.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.