Preşedintele israelian Isaac Herzog va participa duminică la inaugurarea Muzeului Naţional al Holocaustului din Amsterdam, în contextul în care este planificat un protest faţă de uciderea de către Israel a zeci de mii de palestinieni în Gaza, relatează Reuters.
Regele olandez Willem-Alexander urmează să se întâlnească cu Herzog duminică. Premierul Mark Rutte va participa, de asemenea, la inaugurare.
Muzeul a declarat presei că l-a invitat pe Herzog înainte de atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului şi de ofensiva ulterioară a Israelului în Gaza, care a transformat multe cartiere în ruine.
Într-un comunicat, muzeul spune că recunoaşte că prezenţa lui Herzog ridică semne de întrebare, dar adăugă că Ţările de Jos reprezintă patria supravieţuitorilor olandezi ai Holocaustului care au emigrat în Israel.
"Ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la viitoarea deschidere a Muzeului Naţional Olandez al Holocaustului, unde preşedintele israelian Herzog este aşteptat să participe", a declarat organizaţia evreiască olandeză antisionistă Erev Rav. Aceasta organizează un protest împreună cu Comunitatea palestiniană olandeză şi Internaţionala Socialistă.
Organizaţia a adăugat că, deşi onorează memoria victimelor Holocaustului, nu poate sta deoparte în timp ce războiul din Gaza continuă.
Săptămâna trecută, Nicaragua a depus o cerere la Curtea Internaţională de Justiţie, cu sediul la Haga, pentru a se alătura Africii de Sud în acuzaţia la adresa Israelului de genocid împotriva palestinienilor. Unele din comentariile lui Herzog au fost citate de Africa de Sud în plângerea sa. El a declarat anterior că nu doar militanţii, ci "o întreagă naţiune" a fost responsabilă pentru atacul din 7 octombrie asupra Israelului, iar Israelul va lupta "până când le va rupe coloana vertebrală".
Germania a ucis şase milioane de evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Israelul modern a fost fondat în 1948 ca un refugiu sigur pentru evrei.
Războiul din Gaza a fost declanşat de atacul din 7 octombrie al Hamas asupra sudului Israelului, în care 1.200 de persoane au fost ucise şi 253 au fost luate ostatice, potrivit bilanţului israelian.
Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat sâmbătă că cel puţin 30.960 de palestinieni au fost ucişi şi 72.524 au fost răniţi în ofensiva de represalii a Israelului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.