Preşedintele Eritreei, Isaias Afwerki, vizitează Etiopia pentru prima dată de la începutul războiului de la graniţa celor două state, în 1998.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vizita de trei zile are ca scop consolidarea relaţiilor şi are loc la puţin timp după ce ambele ţări au decis că „starea de război” este încheiată.

Afwerki a fost primit la sosirea în Etiopia de prim-ministrul Abiy Ahmed, scrie BBC.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Mii de oameni, mulţi ducând steaguri ale Eritreei, au întâmpinat sâmbătă coloana oficială pe străzile capitalei Addis Abeba, pentru a marca vizita istorică.

Afwerki a fost primit pe covorul roşu cu un moment artistic ţinut de zeci de dansatori tradiţionali etiopieni şi de o fanfară.

Săptămâna trecută, Abiy a vizitat Asmara, capitala Eritreei, unde cei doi lideri au semnat un pact prin care, oficial, a fost încheiată starea de război şi s-au angajat să restabilească relaţiile diplomatice şi comerţul după două decenii de ostilităţi.

Abiy a anunţat, încă de la preluarea mandatului, în luna aprilie, o serie de reforme pentru Etiopia şi a vorbit în mai multe rânduri despre repararea legăturilor cu Eritreea.

Îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două state va însemna şi reunificarea numeroaselor familii divizate de conflict.

În anul 2000, a fost semnat un tratat de pace după ce zeci de mii de oameni au murit în război. De la acel moment, Eritreea şi Etiopia au fost în stadiul „fără război, fără pace”.

Rivalitatea celor două state a afectat întreaga regiune. Ele au luat poziţii contrare în conflictul din Somalia - Eritreea a fost acuzată să sprijină grupurile islamiste, în timp ce Etiopia, aliat al SUA, a susţinut guvernul recunoscut la nivel internaţional.

Pe lângă restabilirea relaţiilor diplomatice şi a celor comerciale, transportul şi liniile telefonice vor fi de asemenea restabilite.

Primele zboruri din ultimele două decenii dintre cele două ţări urmează să fie efectuate săptămâna viitoare. În ultimii 20 de ani a fost imposibilă trecerea directă între cele două state.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.