Preşedintele american Joe Biden s-a întâlnit vineri, la Washington, cu preşedintele brazilian de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, într-o reluare a relaţiilor dintre cele două cele mai mari democraţii, după încetarea guvernării furtunoase a aliatului lui Donald Trump, Jair Bolsonaro, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În timpul vizitei, Casa Albă a spus că va lucra pentru a oferi sprijin pentru un fond pentru protejarea pădurilor tropicale amazoniene, iar Biden a fost de acord să călătorească în Brazilia, potrivit unei declaraţii comune publicate de Brazilia, în timp ce cei doi lideri au vorbit despre valorile comune în lupta cu schimbările climatice şi protejarea democraţiei împotriva creşterii autoritarismului.

”Trebuie să continuăm să susţinem democraţia şi valorile noastre democratice care formează nucleul forţei noastre”, i-a spus Biden lui Lula, înainte de o sesiune privată a Biroului Oval între lideri, adăugând că cei doi sunt ”pe aceeaşi pagină” în privinţa ”crizei climatice”.

Bolsonaro s-a bucurat de sprijinul vocal al fostului preşedinte republican al SUA Donald Trump, dar relaţiile diplomatice ale Braziliei s-au răcit cu alţi aliaţi tradiţionali în timpul preşedinţiei liderului de extremă dreapta.

Bolsonaro a zburat în Florida cu două zile înainte ca mandatul său să se încheie, la 1 ianuarie, după ce a contestat rezultatele scrutinului din 30 octombrie, pe care le-a pierdut cu puţin în faţa lui Lula.

Câteva zile mai târziu, o mişcare violentă a susţinătorilor lui Bolsonaro, care negau alegerile, au luat cu asalt palatul prezidenţial, Congresul şi Curtea Supremă din Brazilia.

Brazilia ”s-a automarginalizat timp de patru ani” sub fostul preşedinte, a spus Lula la Casa Albă, fără a-l menţiona pe Bolsonaro pe nume.

Lumea lui, a spus Lula, ”a început şi s-a încheiat cu ştiri false dimineaţa, după-amiaza, noaptea”, ceea ce l-a determinat pe Biden să râdă şi să intervină, ”sună familiar”.

Lula a spus că Brazilia încearcă să se repoziţioneze în lume şi că ambele ţări nu ar trebui să mai permită niciodată tipul de atacuri precum cel al susţinătorilor lui Bolsonaro de luna trecută, sau cel la care a avut loc la Capitoliul SUA. pe 6 ianuarie 2021, care a vizat împiedicarea certificării victoriei lui Biden în 2020 asupra lui Trump.

Lula a spus că cei doi lideri ar putea lucra împreună pentru a combate inegalitatea şi schimbările climatice. Cu toată atosfera cordială, nu au existat aşteptări ca liderii să cadă de acord asupra războiului din Ucraina, având în vedere neutralitatea Braziliei.

Biden conduce o coaliţie internaţională pentru a pedepsi Rusia pentru invadarea Ucrainei.

”Au deplâns încălcarea integrităţii teritoriale a Ucrainei de către Rusia şi anexarea unor părţi din teritoriul său ca încălcări flagrante ale dreptului internaţional şi au cerut o pace justă şi durabilă”, potrivit declaraţiei comune.

Lula vrea să vadă o discuţie negociată de pace, cu implicarea unor jucători globali mai neutri, o poziţie despre care a spus că a discutat cu Biden, adăugând că a simţit de la Biden acelaşi interes pentru a pune capăt războiului.

Liderul brazilian şi-a apărat şi decizia de a nu furniza muniţie de artilerie de fabricaţie germană, căutată pentru sprijinul Occidentului pentru apărarea ucraineană.

"Dacă aş trimite muniţia, m-aş alătura războiului. Nu vreau să mă alătur războiului. Vreau pace", a spus el mai devreme la CNN.

Biden şi Lula au convenit să lucreze împreună la reforma Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, pentru a include ”locuri permanente pentru ţările din Africa şi din America Latină şi Caraibe”, potrivit declaraţiei comune.

Vizita lui Lula la Casa Albă a urmat unei întâlniri cu senatorul Bernie Sanders şi alţi parlamentari din Partidul Democrat al lui Biden.

SPRIJIN PENTRU AMAZON

Ministerul de Externe al Braziliei a declarat că sprijinul pentru democraţie, drepturile omului şi mediu va fi în centrul agendei lui Lula la Washington.

În timpul călătoriei, Washingtonul a fost de acord să colaboreze cu Congresul pentru a oferi ”sprijin iniţial” Fondului Amazon iniţiat de Germania şi Norvegia pentru a sprijini protejarea pădurilor tropicale şi a proiectelor de dezvoltare durabilă, potrivit unei declaraţii comune care a confirmat un articol anterior al Reuters.

Statele Unite plănuiesc o donaţie iniţială de 50 de milioane de dolari, potrivit unei surse braziliene, subliniind restabilirea legăturilor dintre cele două ţări după recenta perioadă de relaţii reci.

Brazilia a fost nerăbdătoare ca mai multe ţări să contribuie. Noua administraţie Lula şi-a semnalat angajamentul de a proteja pădurea tropicală amazoniană în această săptămână, prin lansarea unei operaţiuni de aplicare a legii împotriva minerilor ilegali de aur, care au devastat rezervaţia indigenă Yanomami din nordul Braziliei.

Bolsonaro a relaxat protecţia mediului, încurajând mineritul şi exploatarea forestieră în Amazon, despre care spunea că ar ajuta dezvoltarea economică, şi permiţând defrişărilor din regiune să atingă un maxim al ultimilor ultimii 15 ani.

La Casa Albă, Lula a spus că pădurea tropicală amazoniană a fost ”invadă” sub administraţia anterioară, adăugând că s-a angajat să ajungă la zero defrişări până în 2030.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.