Preşedinta Georgiei a declarat, duminică, că nu recunoaşte rezultatele alegerilor parlamentare din weekend, care, potrivit oficialilor electorali, au fost câştigate de partidul de guvernământ, adăugând că ţara a fost victima unei „operaţiuni speciale ruseşti”, menită să o îndepărteze de la drumul spre Europa, relatează AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Alături de liderii opoziţiei, preşedinta Salome Zourabichvili i-a îndemnat pe georgieni să se adune luni seara pe strada principală din Tbilisi pentru a protesta faţă de ceea ce ea a numit o „falsificare totală, un furt total al voturilor voastre”, ridicând perspectiva unor noi turbulenţe politice în naţiunea din Caucazul de Sud.

Ea a vorbit la o zi după alegerile care ar putea decide dacă Georgia îmbrăţişează Europa sau cade sub influenţa Rusiei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Aceste alegeri nu pot fi recunoscute, deoarece reprezintă recunoaşterea intruziunii Rusiei aici, subordonarea Georgiei faţă de Rusia”, a declarat Zourabichvili.

Comisia Electorală Centrală a transmis, duminică, că partidul de guvernământ, Visul Georgian, a obţinut 54,8 % din voturile de sâmbătă.

Visul georgian a devenit din ce în ce mai autoritar în ultimul an, adoptând legi similare cu cele folosite de Rusia pentru a reprima discursul. Bruxelles-ul a suspendat pe termen nelimitat procesul de aderare a Georgiei la UE din cauza unei "legi privind influenţa străină ” de tip rusesc, adoptată în iunie. Mulţi georgieni au considerat votul de sâmbătă drept un referendum privind oportunitatea de a adera la Uniunea Europeană.

Campania electorală din această naţiune din Caucazul de Sud cu 3,7 milioane de locuitori, care se învecinează cu Rusia, a fost dominată de politica externă şi marcată de o luptă acerbă pentru voturi şi de acuzaţii privind o campanie de denigrare.

Zourabichvili a sugerat că în ţară au avut loc „alegeri ruseşti” şi a afirmat că „tehnologia a fost utilizată pentru a acoperi contrafacerea. Un astfel de lucru nu s-a mai întâmplat niciodată”.

Observatorii electorali europeni au declarat că alegerile au avut loc într-un mediu „divizator”, marcat de intimidare şi cazuri de cumpărare de voturi, vot dublu şi violenţă fizică.

În timpul campaniei, Visul Georgian a folosit „o retorică antioccidentală şi ostilă ... a promovat dezinformarea, manipulările şi teoriile conspiraţiei ruseşti”, a declarat Antonio López-Istúriz White, şeful delegaţiei de monitorizare a Parlamentului European. „Paradoxal, guvernul a susţinut în continuare că va continua integrarea europeană a Georgiei”, a adăugat el.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că a solicitat oficialilor georgieni să „investigheze rapid, transparent şi independent” neregulile electorale şi a cerut partidului de guvernământ să îşi demonstreze „angajamentul ferm” faţă de UE.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.