Sistemul antirachetă care a devenit operaţional săptămâna aceasta în România, dar şi baza a cărei construcţie a început vineri în Polonia nu vor reuşi, probabil, să îşi îndeplinească misiunea de a intercepta rachete balistice şi reprezintă o cheltuială inutilă, au declarat experţi citaţi de Sputnik News, în timp ce preşedintele Vladimir Putin a ameninţat cu represalii vizând inclusiv oficialii români şi polonezi care au aprobat instalarea scutului.
“În primul rând nu va face decât să sărăcească Statele Unite şi, în mai mică măsură, Uniunea Europeană, pentru sistemele de apărare antirachetă sunt incredibil de costisitoare, au o eficienţă incertă şi este puţin probabil să fie folosite vreodată”, a declarat analistul Jason Ditz, de la centrul de reflecţie Antiwar.
Departe de a apăra Polonia, bateria de rachete de interceptare va pune ţara într-un pericol şi mai mare în cazul izbucnirii unui război, pentru că strategii militari ruşi, alarmaţi, vor răspunde la ceea ce percep drept o ameninţare cu rachetele lor, a estimat Ditz.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
“Singurul impact real asupra securităţii va fi să provoace o reacţie din partea Rusiei, care probabil că va desfăşura mai multe rachete în (enclava – n.r.) Kaliningrad pentru a anula orice presupusă schimbare în echilibrul strategic pe care ar putea-o provoca sistemul”, a adăugat el.
Rusia ar putea contracara sistemul Aegis cu mai puţine eforturi şi chetuieli decât au avut nevoie strategii Pentagonului pentru a-l desfăşura, a explicat Ditz. „Probabil că va costa Rusia considerabil mai puţin decât sistemul antirachetă proiuectat pentru a intercepta aceste rachete”, a insistat expertul.
Din punctul de vedere al analistului, rezultatul final va fi, probabil, faptul că sistemul antirachetă va bloca Rusia şi statele membre NATO deopotrivă într-o nouă cursă a înarmării, costisitoare şi epuizantă, de care nu avea nevoie şi pe care nu o dorea cu adevărat niciuna dintre părţi.
Decizia Statelor Unite şi a NATO reprezintă o pierdere şi pentru Moscova, pentru că un război între Alianţă şi Rusia este atât de puţin probabil, încât toate sistemele vor sta, probabil, nefolosite, la frontieră, a atras atenţia Ditz.
La rândul său, strategul militar american Doug Macgregor, colonel în rezervă, a spus că desfăşurarea sistemului Aegis nu va reprezenta, probabil, vreo formă de disuasiune împotriva Rusiei, pentru că este puţin probabil să se dovedească eficient împotriva sistemelor ruse.
La rândul său, secretarul de stat adjunct Frank Rose a declarat miercuri, înainte ca baza de la Deveselu să devină operaţională, că sistemul de interceptare a rachetelor desfăşurat în România nu are capacitatea tehnică să contracareze un eventual atac rusesc. “Ruşii construiesc rachete de ultimă generaţie de mult timp şi o fac bine”, a subliniat Rose, care a repetat că sistemul nu este orientat împotriva Moscovei.
Scutul de la Deveselu, declarat oficial operaţional joi, a înfuriat Moscova, care a avut reacţii extrem de dure.
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat în marja unei întâlniri cu comandanţi militari cu represalii.
“Cei care iau decizii trebuie să ştie că, până acum, au trăit liniştit, relativ îndestulat şi în siguranţă”, a spus el, referindu-se la oficialii din România şi Polonia care au permis instalrea elementelor scutului pe teritoriul ţării lor.
“Acum, pe măsură ce aceste elemente sunt desfăşurate, suntem nevoiţi să ne gândim cum să neutralizăm ameninţările care apar la adresa Federaţiei Ruse”, a adăugat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...