Slovacia va lua în considerare măsuri reciproce împotriva Ucrainei, cum ar fi oprirea furnizării de energie electrică de rezervă după 1 ianuarie, dacă Kievul, aşa cum este de aşteptat, opreşte tranzitul de gaze ruseşti către Slovacia, a declarat vineri premierul Robert Fico, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Slovacia a încercat să păstreze livrările de gaz rusesc prin Ucraina în 2025, deşi Kievul a refuzat să reînnoiască acordul de tranzit pe care îl are cu Moscova şi care expiră la sfârşitul anului.

Slovacia susţine că rutele alternative ar creşte brusc costurile şi ar afecta propriile operaţiuni de tranzit, făcând-o să piardă 500 de milioane de euro în taxe, potrivit lui Fico.

Într-un mesaj video postat vineri pe Facebook, Fico şi-a reiterat opinia conform căreia oprirea gazului prin Ucraina ar afecta UE şi competitivitatea acesteia. El a citat estimări potrivit cărora costul pentru blocul european ar putea ajunge la 120 de miliarde de euro în 2025-2026 din cauza preţurilor mai mari nu numai pentru gaz, ci şi pentru producţia de energie electrică din acest combustibil.

Fico a aruncat vina pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu care s-a certat public în ultima săptămână.

„După 1 ianuarie, vom evalua situaţia şi posibilităţile de a lua măsuri reciproce împotriva Ucrainei”, spune Fico în înregistrarea video. „Dacă este inevitabil, vom opri livrările de energie electrică de care Ucraina are nevoie în timpul întreruperilor din reţea. Sau vom conveni asupra unui alt mod de acţiune”, a ameninţat Fico, care de curând a fost la Moscova şi s-a întâlnit cu Vladimir Putin.

Ucraina a declarat că va înceta să mai permită ca gazul rusesc să circule pe teritoriul său de la 1 ianuarie, în condiţiile în care Moscova duce de aproape trei ani un război de agresiune împotriva sa.

Slovacia a declarat că această măsură nu va afecta nevoile sale de consum, pentru că are suficient gaz stocat, iar principalul cumpărător de gaze al ţării, compania SPP, are contracte pentru achiziţionarea de gaze dintr-o sursă non-rusească cu BP, ExxonMobil, Shell, Eni şi RWE.

Fico a schimbat politica externă a Slovaciei de la preluarea puterii, în urmă cu puţin peste un an, oprind în special ajutorul militar pentru Ucraina şi reluând relaţii amicale cu Rusia. Duminică, Fico a devenit cel de-al treilea lider din UE, după cancelarul austriac şi premierul Ungariei, care l-a vizitat pe liderul rus Vladimir Putin la Moscova, de la începutul războiului.

Cu toate acestea, Slovacia a furnizat ajutor umanitar Ucrainei şi exportă motorină şi electricitate către vecinul său. În perioada ianuarie-noiembrie a acestui an, Slovacia a exportat 2,4 milioane de megawaţi/oră de electricitate, ceea ce reprezintă o creştere anuală de 152%.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.