Nu există niciun dubiu că vorbele lui Vladimir Putin despre faptul că Rusia se înarmează şi îşi pune economia în regim de război sunt adevărate, a declarat premierul polonez Donald Tusk, referindu-se la discursul anual rostit joi de liderul de la Kremlin în faţa Adunării Federale. El a spus că toate declaraţiile şi deciziile liderului rus ar trebui să fie luate drept intenţii reale ale acestuia, iar "cursa înarmării" pe care Rusia o impune lumii arată că Occidentul trebuie să se trezească.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Nu doar retorica agresivă, ci deciziile anunţate de Putin - de a creşte autosuficienţa Rusiei, de a pune economia pe baze militare, de a moderniza armata - toate acestea trebuie luate absolut în serios", a declarat Tusk, citat de portalul polonez Onet.

"Europa trebuie să înţeleagă că această cursă a înarmării pe care Rusia o impune lumii trebuie să determine Occidentul să se trezească şi să se pregătească din punct de vedere militar pentru potenţiale ameninţări", a arătat premierul de la Varşovia.

"UE trebuie să ia decizii care să echilibreze potenţialul militar al Rusiei şi să facă ca Europa să fie mai bine pregătită pentru scenarii nefaste", a adăugat el la o conferinţă de presă susţinută după întâlnirea sa cu premierul leton Evika Silina.

Putin s-a adresat joi Adunării Federale, unde a vorbit, printre altele, despre starea de "pregătire deplină" în care se află forţele nucleare ruse şi a avertizat cu privire la consecinţele unei potenţiale decizii de a desfăşura trupe NATO în Ucraina. De asemenea, el a calificat drept "prostii" temerile că Rusia ar putea ataca o ţară europeană, dar pe de altă parte a avertizat Occidentul cu privire la o "ameninţare reală" de război nuclear în cazul în care conflictul din Ucraina se va intensifica.

Încurajat de succesele Rusiei în Ucraina, şeful statului rus a salutat, de asemenea, progresele înregistrate de trupele sale pe linia frontului, cu două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale pe care se aşteaptă să le câştige fără surprize.Pe un ton calm, în aplauzele regulate ale publicului, el a revenit asupra comentariilor polemice ale omologului său francez Emmanuel Macron, care a menţionat săptămâna aceasta posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina.

"Ei (occidentalii) au vorbit despre posibilitatea de a trimite contingente militare occidentale în Ucraina (...) Dar consecinţele unor astfel de intervenţii ar fi într-adevăr mai tragice", a declarat el de la Gostini Dvor, un centru de congrese situat în apropiere de Piaţa Roşie din Moscova.

"Ei trebuie să înţeleagă că şi noi avem arme capabile să lovească ţinte pe teritoriul lor. Tot ceea ce inventează ei în acest moment, pe lângă faptul că sperie întreaga lume, reprezintă o ameninţare reală de conflict cu utilizarea armelor nucleare şi, prin urmare, de distrugere a civilizaţiei", a continuat liderul rus. "Oare nu înţeleg asta?", s-a întrebat el retoric în timpul unui discurs care a durat peste două ore.

"Capacităţile militare ale forţelor armate (ruseşti) au fost multiplicate. Ele avansează cu încredere în mai multe direcţii" pe linia frontului, a afirmat joi Vladimir Putin, afirmând în acelaşi timp că "majoritatea absolută a poporului rus" susţine campania sa militară din Ucraina. Soldaţii angajaţi în Ucraina "nu vor da înapoi, nu vor eşua, nu vor trăda", a promis Putin la finalul discursului său.

În timpul discursului său, şeful Kremlinului s-a lăudat, de asemenea, cu "flexibilitatea şi rezistenţa" economiei ruseşti care, în ciuda unei serii de sancţiuni occidentale, rezistă şi s-a orientat spre Asia şi spre efortul de război.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.