Premierul Dorin Recean a declarat miercuri că ţara sa luptă cu o grupare criminală organizată, sponsorizată din exterior cu sume exorbitante, ce reprezintă aproape 2% din produsul intern brut al Republicii Moldova şi de aceea guvernul său a lucrat la elaborarea unui plan pentru a schimba abordarea în justiţie, plan pe care îl va prezenta joi.
„Un astfel de atac este fără precedent, este o nouă formă a războiului hibrid, unde este atacat fundamentul democraţiei”, a spus premierul Republicii Moldova.
„Trebuie să avem o abordare sistemică şi, după cum s-a mai menţionat, nu putem merge cu mănuşile albe”, a adăugat şeful executivului de la Chişinău.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
La întrebarea ce înseamnă „scoatem mănuşile albe” şi dacă în acest proces se va trece peste normele legislaţiei, Recean a răspuns: „Categoric nu. Absolut toate modificările vor fi în cadrul constituţional”, relatează NewsMaker.
„Prima versiune a acestui plan va fi prezentată chiar mâine (joi - n.r.). În aceste zile am lucrat (...) pentru ca să arătăm cum să ne pregătim pentru următorul val de fraudare, pentru că am observat acest fenomen. El parţial a putut fi stăvilit de către intervenţia, în mod special, a poliţiei, a CNA-ului şi a câtorva procurori şi judecători. Dar trebuie să avem o abordare sistemică şi noi, după cum s-a mai menţionat, nu putem să mergem cu mănuşile albe. Trebuie să schimbăm şi abordarea”, a declarat presei Dorin Recean.
Premierul a precizat că la elaborarea planului de reformare a justiţiei, pe care îl va prezenta joi, a fost implicat Ministerul Justiţiei, a fost solicitată opinia Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi a Consiliului Superior al Procurorilor.
După Consiliul Suprem de Securitate, convocat luni, preşedinta Maia Sandu a anunţat că Guvernul şi Parlamentul vor veni cu un plan pentru a asigura examinarea prioritară a dosarelor care vizează corupţia politică şi cumpărarea de voturi, cerând totodată să fie redus termenul de examinare a acestora.
ALEGERI SUB SEMNUL CUMPĂRĂRII DE VOTURI
Recentele alegeri prezidenţiale, precum şi referendumul constituţional din 20 octombrie, s-au desfăşurat în Republica Moldova pe fundalul unui scandal de corupere electorală orchestrată, potrivit autorităţilor, de organizaţia criminală a oligarhului fugar Ilan Şor, vizând influenţarea rezultatelor celor două scrutine. Conform investigaţiilor, organizaţia „Şor” a mobilizat peste 130.000 de persoane pentru a influenţa votul, folosind fonduri de la PSB Bank, o bancă rusească sancţionată internaţional. Schema care a asigurat deschiderea a conturilor bancare la PSB Bank pentru cetăţenii Republicii Moldova a fost elaborată de serviciile speciale ruseşti, potrivit autorităţilor.
La încheierea scrutinului din 20 octombrie, după miezul nopţii, preşedinta Maia Sandu a anunţat că Moldova s-a confruntat „cu un atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei” şi a adăugat că „grupări criminale, împreună cu forţe străine, au atacat ţara cu zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandă”. Maia Sandu a precizat că sunt probe şi informaţii că ţinta grupării criminale a fost să cumpere 300.000 de voturi.
După câteva zile, preşedinta Maia Sandu a declarat că a fost informată despre existenţa unei reţele imense de cumpărare de voturi. „Am fost întrebaţi dacă e cazul să nu recunoaştem aceste alegeri şi să organizăm alegeri repetate”, a dezvăluit Sandu. Dar ea a fost de părere că procesul electoral nu trebuie oprit şi a cerut instituţiilor statului să facă publice probele despre fraudă şi să-i sancţioneze pe cei care se fac vinovaţi.
APEL LA SCHIMBĂRI RADICALE ÎN LUPTA ANTICORUPŢIE
Maia Sandu a mai spus că justiţia din Moldova „s-a opus în aceşti ani oricărei curăţări şi a eşuat să ducă la bun sfârşit dosarele de corupţie mari”.
„Dacă justiţia nu se trezeşte în ultimul ceas şi închide ochii la vânzarea ţării, viitorul Moldovei pentru decenii este în pericol”, a avertizat Maia Sandu.
Ulterior, şefa statului, care tocmai a fost realeasă în funcţie, a spus că bunele practici internaţionale în materie de reformă a justiţiei s-au dovedit insuficiente şi că „cea mai importantă lecţie este că nu poţi să faci reforma justiţiei cu „mănuşi albe””.
„Bunele practici internaţionale în materie de reforma justiţiei s-au dovedit insuficiente, ineficiente pentru cazul Moldovei, unde această corupţie a pătruns prea adânc. Şi aceşti oameni din sistem, după paravanul independenţei justiţiei, iată au ajuns să trădeze ţara, să pună în pericol viitorul acestei ţări. Aşa nu se mai poate. Deci imediat după aceste alegeri, Parlamentul şi Guvernul trebuie să ia măsuri total diferite de ce s-a făcut până acum”, a punctat Maia Sandu într-un interviu acordat vloggerului Dorin Galben.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.