Premierul conservator Aleksandar Vucici a câştigat alegerile prezidenţiale din Serbia din primul tur de scrutin, cu 58,1% din voturi, arată o proiecţie realizată de grupul de sondare a opiniei publice IPSOS, citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Candidatul de opoziţie Sasa Jankovici se află pe a doua poziţie, cu 14% din sufragii, anunţă IPSOS, pe baza numărării a 40% din voturi din secţii selectate.

Aproximativ 6,7 milioane de sârbi au fost chemaţi duminică la urne pentru a-şi allege viitorul preşedinte.

În vârstă de 47 ani, şeful Guvernului de la Belgrad a candidat în numele formaţiunii sale, Partidul Progresist din Serbia (SNS), principala formaţiune a coaliţiei aflate la putere.

Pe parcursul campaniei, el şi-a îndemnat compatrioţii să aleagă la conducerea ţării un preşedinte din aceeaşi formaţiune ca membrii Guvernului.

“Dacă doi politicieni sunt la bordul unui avion şi dacă vor să meargă în direcţii opuse, avionul va sfârşi direct în prăpastie, iar acest lucru ar fi o catastrofă pentru Serbia”, a avertizat el.

Într-un interviu acordat week-endul trecut pentru Reuters, Vucici a declarat că Serbia este decisă să adere la Uniunea Europeană, dar a adăugat că vrea şi să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia, aliatul tradiţional al Belgradului.

Luka Maksimovici este un tânăr de 25 de ani, student la comunicare, a cărui întreagă campanie este o satiră la adresa elitelor politice.

Supranumit “Gandalf din Serbia”, el a candidat sub pseudonimul Ljubisa 'Beli' Preletacevic – „beli” înseamnă “alb” în sârbă, iar “preletacevic” este un joc de cuvinte care înseamnă persoană care schimbă un partid politic pentru a se îmbogăţi.

Ascensiunea sa fulminantă în sondaje, la numai o săptămână după intrarea în cursă, nu face partidele să râdă, care văd în succesul lui Maksimovici o dovadă a dezamăgirii celor aproximativ 6,7 milioane de alegători.

La rândul său, tânărul atrage atenţia că nu este vorba numai de o glumă. Clasa politică este “murdară şi coruptă”, potrivit lui. A venit momentul pentru “cel puţin a încerca să se facă ceva pentru a schimba acest lucru”, afirmă Maksimovici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.