Premierul Keir Starmer afirmă că va dubla finanţarea pentru agenţia britanică de securitate a frontierelor şi va trata bandele de traficanţi de persoane ca pe reţele teroriste, în încercarea de a opri migranţii să mai traverseze Canalul Mânecii în bărci mici, relatează AP.
Într-un discurs pe care îl va susţine luni în cadrul unei reuniuni a organizaţiei internaţionale de poliţie Interpol, Starmer va spune că bandele din spatele migraţiei ilegale reprezintă o ameninţare gravă la adresa securităţii globale.
Susţinând că „lumea trebuie să se trezească în faţa gravităţii acestei provocări”, Starmer va afirma: "Luăm abordarea noastră de combatere a terorismului, care ştim că funcţionează, şi o aplicăm bandelor”, conform extraselor date publicităţii de biroul său.
El va solicita o mai strânsă cooperare între agenţiile de aplicare a legii, o coordonare mai strânsă cu alte ţări şi puteri „sporite” nespecificate pentru poliţie.
Starmer intenţionează să majoreze bugetul pe doi ani al Comandamentului pentru securitatea frontierelor din Regatul Unit de la 75 de milioane de lire sterline (97 de milioane de dolari) la 150 de milioane de lire sterline (194 de milioane de dolari). Banii vor fi utilizaţi pentru a finanţa echipamente de supraveghere de înaltă tehnologie şi 100 de investigatori specializaţi.
La fel ca guvernele conservatoare britanice anterioare, administraţia Partidului Laburist al lui Starmer se străduieşte să împiedice mii de oameni care fug de război şi sărăcie să încerce să ajungă în Regatul Unit din Franţa în ambarcaţiuni fragile şi supraaglomerate.
Peste 31 000 de migranţi au traversat periculos una dintre cele mai aglomerate rute de navigaţie din lume până acum în acest an, mai mulţi decât în tot anul 2023, deşi mai puţini decât în 2022. Cel puţin 56 de persoane au pierit în încercările din acest an, potrivit oficialilor francezi, ceea ce face ca anul 2024 să fie cel mai periculos de când numărul traversărilor canalului a început să crească în 2018.
Starmer conduce un guvern de centru-stânga şi a stârnit rumoare în septembrie, când a vizitat-o pe premierul italian Giorgia Meloni şi a lăudat progresele „remarcabile” ale guvernului conservator naţionalist al acesteia în reducerea numărului de migranţi care ajung cu ambarcaţiunile pe ţărmurile Italiei.
Starmer va susţine luni că „nu există nimic progresist în a închide ochii în timp ce bărbaţi, femei şi copii mor în canal”.
Partidul Conservator din opoziţie susţine că Starmer nu ar fi trebuit să renunţe la planul guvernului anterior de a trimite unii solicitanţi de azil care ajung în Marea Britanie cu barca în călătorii cu sens unic spre Rwanda.
Susţinătorii propunerii spun că aceasta ar acţiona ca un factor de descurajare. Grupurile pentru drepturile omului şi mulţi avocaţi susţin că este lipsit de etică şi ilegal să fie trimişi migranţi mii de kilometri într-o ţară în care nu vor să trăiască.
Starmer a numit planul un „truc” şi l-a anulat la scurt timp după ce a fost ales în iulie. Marea Britanie a plătit Rwandei sute de milioane de lire sterline pentru acest plan, în cadrul unui acord semnat de cele două ţări în 2022, fără a avea loc vreo deportare.
Înalţi oficiali guvernamentali şi de poliţie din cele 196 de state membre ale Interpol participă la congresul de patru zile al organismului mondial de poliţie, care se desfăşoară la Glasgow, în Scoţia.
Marţi, se aşteaptă ca Valdecy Urquiza, oficial al poliţiei braziliene, să fie numit noul secretar general al organizaţiei cu sediul la Lyon, Franţa, în locul lui Jürgen Stock din Germania.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.