Rishi Sunak, în vârstă de 42 de ani, un fost expert în domeniul finanţelor, urmează să fie următorul locatar de la numărul 10 pe Downing Street, succesorul efemerului premier Liz Truss, relatează AFP.
Căderea lui Liz Truss, care i-a fost adversară pe acelaşi post în vară, a fost unul dintre factori, iar abandonul lui Boris Johnson celălalt factor al acestui deznodământ.
Fostul premier britanic s-a declarat pregătit să reia frâiele ţării după ce a fost dat afară de către Partidul Conservator, în urmă cu aproximativ 50 de zile, pe fondul unor polemici şi nepopularităţii acestuia în regat. El a renunţat, duminică seara, să candideze în aceste noi alegeri interne.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Nu poţi guverna eficient dacă nu ai un partid unit în Parlament”, a recunoscut fostul primar al Londrei, care a anunţat însă că deţine susţinerea necesară pentru a-şi face campanie.
Ultima opozantă a lui Rishi Sunak era Penny Mordaunt, un fost ministru al Comerţului şi liderul Partidului Conservator în Camera Comunelor în timpul lui Liz Truss.
Ea nu a reuşit, însă, să obţină susţinerea a 100 de membri ai Colegiului Electoral conservator, pentru a intra în alegerile interne în vederea ueni departajări de adversarul său.
”Vreau să ne redresez economia, să ne unesc partidul şi să acţionez pentru ţara noastră”, anunţa duminică noul premier, la anunţarea candidaturii sale în aceste alegeri, promiţând, cu o înţepătură la adresa lui Boris Johnson, ”integritate profesionalism şi responsabilitate”.
CEL MAI TÂNĂR PREMIER ŞI PRIMUL CARE NU ESTE ALB
Rishi Sunak, nepotul unor imigranţi de origine indiană, fiul unui medic în sănătate publică şi unei farmaciste, s-a născut în 1980 şi a urmat parcursul clasic al alitei britanmice, care l-a condus la Oxford şi Stanford.
El devine la începutul anilor 2010 un fost bancher extrem de bogat, a cărui avere personală, împreună cu cea a soţiei sale, se ridică la 730 de milioane de lire sterline - peste 840 de milioane de euro -, adică de două ori mai mare decât a cuplului regal actual.
El se pregăteşte în prezent să devină cel mai tânăr premier britanic de mai bine de 200 de ani, bătând recordul precedent al lui David Cameron, care a preluat funcţia la 43 de ani, în 2010.
El va deveni totodată prima persoană care nu este albă care să ocupe acest post.
Ales prima oară în 2015, la vârsta de 35 de ani, deputat într-o circumscripţie rurală din nordul Angliei, North Yorskshire, Sunak obţine în 2018 postul de subsecretar însărcinat cu Locuinţele, în Guvernul Theresei May. Era o modalitate de a-l recompensa în urma unei campanii active în favoarea Brexitului în 2016.
În 2019, Boris Johnson preia conducerea ţării, iar în urma împotmolirii predecesoarei sale în negocierile post-Brexit, el pofită şi-l transferă pe Rishi Sunak la conducerea conturilor publice, după care-l numeşte ”cancelar”, titlul britanmic al ministrului Finanţelor şi Bugetului, în 2020.
Acest post strategic - al doilea în Guvern în ordinea protocolară - este lipsit însă de o parte a prerogativelor sale, într-un moment în care Downing Street vrea să preia în mod direct afacerile financiare, în cadrul negocierilor divorţului cu Uniunea Europeană (UE).
Acest lucru nu îl împiedică însă pe Rishi Sunak să câştige puţin câte puţin teren pe câmpul de acţiune. În timpul crizei sanitare covid-19, el refuză ca statul să investească masiv în susţinerea întreprinderilor şi propune o blocare a pensiilor.
În iulie, simţind că Boris Johnson nu mai deţine controlul asupra majorităţii parlamentare, după numeroase scandaluri, el este unul dintre primii miniştri care demsiionează în masă şi-i antrenează căderea de la putere.
Johnson deschide campania în vederea succesiunii sale, iar Sunak candidează.
Spre deosebire de Liz Truss, el îşi face campanie anunţând o creştere a impozitelor aplicate veniturilor mari, care să permită o reechilibrare a conturilor publice şi să finanţese serviciile publice.
După ce a fost înfrânt în alegerile interne, el nu reintră în Guvern, ceea ce îi permite să critice ”mini-bugetul” lui Truss şi să nu dea socoteală pentru bilanţul acesteia.
RIGOARE BUGETARĂ
Rishi Sunak - cunoscut drept un adept al ortodoxiei bugetare - este perceput de pieţe ca un insider care nu-şi asumă riscuri, ci vrea să ofere o stabilitate financiară Regatului Unit, zguduit de instabilitatea politică.
Obiectivul său pe termen scurt este o reapreciere a lirei sterline şi redeschiderea perspectivelor marilor grupuri financiare.
Rishi Sunak este văzut totodată de către o mare parte a taberei sale ca cel care va fi capabil să readucă pacea socială în ţară.
Regatul Unit, care se află în suferinţă după Brexit, este afectat de o inflaţie de peste 10% în decurs de un şi de o ”explozie” a preţului energiei care a condus la mişcări de protest radicale.
Opoziţia laburistă, care se află în forţă în sondaje de opinie, şi-a reiterat îndemnul la alegeri anticipate.
Cei din ”Tories (Partidul Conservator) sunt pe punctul de a-i da lui Rishi Sunak cheile ţării, fără ca el să fi spus un cuvânt despre felul în care vrea să guverneze”, trage un semnal de alarmă şefa adjunctă a Labour (Partidul Laburist) Angela Rayner.
”Nimeni nu a votat asta”, subliniază ea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...