Guvernul preşedintelui american Donald Trump reiterează că a dat dovadă de fermitate faţă de Rusia în Afganistan, însă lasă uşa deschisă unei participări a lui Vladimir Putin la un summit lărgit G7, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Executivul american este criticat dur după ce presa americană a dezvăluit în weekend că agenţi ruşi au distribuit bani unor combatanţi ”apropiaţi talibanilor” pentru ca aceştia să ucidă militari americani sau din NATO în Afganistan.

Trump a negat din nou, miercuri, faptul că a fost informat de către serviciile americane de informaţii cu privire la acest lucru şi a dat asigurări că sursele nu au fost considerate suficient de solide pentru ca detaliile să ajungă la el.

”Asta e o munciună a ziarelor şi democraţilor”, a declarat el postul Fox News. ”Sincer, cred că mulţi oameni din cadrul serviciilor de informaţii nu au crezut că s-a întâmplat cu adevărat”.

Însă, potrivit ziarelor, care citează surse anonime din cadrul serviciilor americane de informaţii, informaţiile i-au fost transmise lui Donald Trump, iar Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) de la Casa Albă a discutat subiectul la sfârşitul lui martie, fără să angajeze vreo acţiune.

La rândul său, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a declarat că nu e ”nimic nou” în faptul că activităţile Rusiei în Afganistan sunt contrare intereselor Statelor Unite, însă a apărat reacţia administraţiei Trump.

”Noi am luat asta în serios. Am gestionat acest lucru în mod adecvat”, a declarat Pompeo, un fost directoral Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), care s-a abţinut să facă vreun comentariu despre informaţiile dezvăluite de presa americană.

PUTIN LA WASHINGTON?

”Ruşii vând arme care pun americanii în pericol de zece ani. Noi ne-am exprimat dezacordul”, a adăugat secretarul de Stat american.

”Atunci când vedem informaţii credibile ce sugerează că Rusia pune în pericol vieţi americane, răspundem în mod serios”, a declarat el. ”Îi avertizăm, le vorbim? Răspunsul este bineînţeles că o facem”.

Cu toate acestea, Pomepo nu a exclus ca preşedintele rus Vladimir Putin să fie invitat în Statele Unite.

Trump a propus încă o dată, la începutul lui iunie, ca Putin să fie invitat la summitul G7, după ce Rusia a fost exclusă în 2014 din ceea ce eraatunci G8, din cauză că a anexat Penisnula ucraineană Crimeea.

”Preşedintele (Trump) este cel care decide dacă vrea să-l invite (pe Putin) la summit sau nu”, a declarat secretarul de Stat american într-o conferinţă de presă.

”El este cel care ia această decizie”, a adăugat Pompeo. ”Însă sunt convins că este absolut important să avem contacte cât mai frecvent cu ruşii”.

Trump şi-a exprimat în mai multe rânduri voinţa de a îmbunătăţi relaţiile cu Putin, care a obţinut miercuri la urne o revizuire constituţională ce-i permite să stea la Kremlin până în 2036.

Aceste eforturi au provocat îngrijorare până în rândul Partidului Republican, în mod tradiţional partizan al unei linii dure faţă de Rusia.

Senatorul democrat Robert Menendez a propus miercuri să se impună sancţiuni Rusiei din cauza scandalului primelor ruse.

Textul prevede o blocare a activelor şi interzicerea intrării pe teritoriul Statelor Unite a lui Vladimir Putin, a ministrului rus al Apărării Serghei Şoigu şi altor oficiali ruşi, în cazul în care se dovedeşte că au fost implicaţi în programul primelor în vederea omorârii occidentalilor în Afganistan.

”În contextul în care continuă să apară detalii despre acest odios program rus, Donald Trump dovedeşte încă o dată că este incapabil să ne protejeze trupele şi ţara”, a denunţat Menendez într-un comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.