Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia iau în considerare interzicerea sau restricţionarea unilaterală a vizelor pe care le acordă cetăţenilor ruşi, dacă nu există un acord în acest sens la nivel european, au anunţat miercuri, cele patru state europene, relatează AFP.
Miniştrii europeni de Externe, reuniţi miercuri la Praga, au păreri diferite cu privire la posibilitatea interzicerii sau reducerii accesului turiştilor ruşi în Uniunea Europeană, o măsură de represalii în urma războiului din Ucraina, după cum susţine Kiev.
În absenţa unui consens cu privire la restricţiile privind vizele Schengen, care necesită unanimitatea statelor membre, statele membre ar putea conveni asupra suspendării totale a acordului încheiat în 2007 între UE şi Moscova şi oferirea de facilităţi pentru eliberarea vizelor de şedere temporară (o procedură simplificată şi mai rapidă).
După izbucnirea conflictului, acest acord fusese parţial suspendat de UE pentru anumiţi cetăţeni ruşi, apropiaţi Kremlinului (delegaţii oficiale, cei cu paşapoarte diplomatice, etc.), dar ceilalţi au continuat să beneficieze de el.
Fără aceste facilităţi, se va aplica procedura clasică de obţinere a vizei Schengen, care este un proces mai lung şi mai costisitor.
Într-o declaraţie comună consultată de AFP, Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania, toate învecinate cu Rusia, au considerat că suspendarea totală ar marca ”un prim pas necesar”, dar că este esenţială ”limitarea drastică a numărului de vize eliberate, în special a celor turistice” pentru a reduce fluxul de cetăţeni ruşi către UE şi Spaţiul Schengen”.
”Până la aplicarea unor astfel de măsuri la nivelul UE, noi (…) vom lua în considerare introducerea de interdicţii temporare a vizelor sau restricţii de intrare la nivel naţional pentru cetăţenii ruşi care deţin vize UE”, adaugă comunicatul.
De asemenea, cele patru state menţionează că există excepţii ”pentru disidenţi şi alte cazuri umanitare”.
Un acord european care să ”interzică intrarea cetăţenilor ruşi în UE” ar putea dura mai mult, iar ”timpul este crucial şi pierderea lui este plătită cu sângele ucrainenilor”, a subliniat ministrul eston de de Externe, Urmas Reinsalu.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat miercuri, la Copenhaga, că ruşii nu ar trebui să primească nicio viză ”alta decât cea umanitară”. Republica Cehă, statele baltice şi Polonia şi-au înăsprit deja regimul de vize în diferite niveluri (interdicţie totală sau numai pentru turişti), cu unele excepţii.
Finlanda, ţara prin care mulţi turişti ruşi călătoresc în Spania, procesează aproximativ 1.000 de cereri de viză pe zi şi a decis să reducă numărul de vize eliberate turiştilor ruşi la 10% începând cu 1 septembrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.