Ucraina şi-a intensificat epurarea agenţilor dubli din serviciul său de spionaj, încredinţată fiind că trădătorii de rang înalt au pregătit terenul pentru invazia rusă de anul trecut, ajutând forţele inamice să cucerească oraşul Herson din sud şi centrala nucleară Cernobîl din nord, relatează POLITICO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Tetiana Sapian, purtător de cuvânt al Biroului pentru Investigaţii de Stat din Ucraina, a declarat că agenţii de informaţii FSB ai Rusiei s-au infiltrat atât în serviciul de securitate SBU al Ucrainei, cât şi în guvernele locale, subminând Ucraina din interior cu ajutorul unor oficiali ucraineni pro-Moscova, care au fugit din ţară după revolta EuroMaidan din 2014.

Sapian a sugerat că ceea ce s-a aflat până acum pe această temă s-ar putea să fie doar vârful icebergului. "Reţeaua este mult mai largă, iar ancheta urmăreşte să afle toate circumstanţele şi acţiunile indivizilor care au facilitat capturarea rapidă a unei părţi din sud de către trupele agresorului, care au venit de pe teritoriul Crimeei anexate", a spus ea.

CINE ESTE OLEH KULINICI

La începutul acestei luni, Biroul pentru Investigaţii de Stat al Ucrainei, în colaborare cu SBU, serviciul de securitate internă, a încheiat o investigaţie asupra lui Oleh Kulinici, fostul şef al departamentului pentru Crimeea al SBU, cu sediul în Herson. Forţele de ordine îl suspectează pe Kulinici că a lucrat ca o cârtiţă a FSB, infiltrându-se la reuniunile de securitate de la cel mai înalt nivel din Ucraina graţie ajutorului primit din partea unor oficiali pro-ruşi fugari şi al unui fost deputat sancţionat de Statele Unite.

"În primele ore ale invaziei, Kulinici a blocat în mod deliberat orice încercare de a informa conducerea cu privire la situaţia reală din regiune (Herson). El nu a luat nicio măsură pentru a proteja suveranitatea Ucrainei. A instruit personalul să părăsească locul de muncă. Mai târziu, a dat arme obişnuite unor persoane care nu aveau nicio legătură cu SBU. Şi-a părăsit postul şi a plecat la Kiev pe 24 februarie", a detaliat Sapian la un briefing de presă.

Kulinici a fost arestat în iulie anul trecut şi a fost acuzat de trădare. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă închisoarea pe viaţă. Biroul de Investigaţii şi SBU au publicat interceptări telefonice între Kulinici şi presupusul său colaborator, fostul adjunct al ministrului ucrainean al apărării, Volodimir Sivkovici, care a fugit din Ucraina în Rusia în 2014. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

FERMA DE CÂRTIŢE A FSB-ULUI

În ianuarie 2022, SUA l-au sancţionat pe Sivkovici pentru cooperare cu o reţea de agenţi de informaţii ruşi. Scopul era de a desfăşura operaţiuni de influenţă menite să obţină sprijin pentru ca Ucraina să recunoască oficial anexarea Crimeei de către Rusia în schimbul retragerii forţelor susţinute de Moscova din regiunea Donbas din estul Ucrainei.

La începutul anului 2020, Sivkovici s-a implicat, de asemenea, într-o campanie de dezinformare cu ocazia alegerilor prezidenţiale americane din 2020, potrivit Trezoreriei americane.

Vasil Maliuk, şeful SBU, a declarat că Kulinici primea ordine de la biroul politic din Moscova al oficialilor ucraineni fugari  - "aşa-numita fermă de cârtiţe, de care se ocupa divizia a cincea a FSB".

Maliuk a descris cazul lui Kulinich drept o operaţiune de "autocurăţare" din partea SBU şi a declarat că serviciul de securitate continuă campania anti-FSB.

Potrivit Tetianei Sapian, Kulinici a studiat la Academia FSB din Moscova împreună cu Andrii Derkaci, un alt deputat pro-rus fugar sancţionat de SUA pentru cooperarea sa cu FSB şi interferenţa în alegerile americane.

ANDRII NAUMOV I-A AJUTAT PE RUŞI LA CERNOBÎL

Kulinici ar fi făcut presiuni pentru numirea lui Andrii Naumov în funcţia de adjunct al şefului SBU, au declarat anchetatorii. Naumov riscă acum să fie extrădat în Ucraina din Serbia.

Naumov a părăsit Ucraina cu câteva ore înainte de invazia la scară largă a Kremlinului. El i-ar fi ajutat pe ruşi să pună mâna pe centrala nucleară de la Cernobîl în februarie anul trecut.

Site-ul media rusesc The Insider a relatat că Rusia i-a oferit azil lui Naumov în schimbul "mărturiei împotriva lui Zelenski". Naumov este, de asemenea, suspectat de spălare de bani. El neagă acuzaţiile care i se aduc.

CITEȘTE ȘI Ucrainenii anunţă arestarea unui spion rus infiltrat în serviciul de securitate ale ţării. Un fost oficial SBU face dezvăluiri grave: Serviciul "are nevoie de curăţenie"

CE AVEA DE FĂCUT KULINICI

"Una dintre principalele atribuţii ale lui Kulinici era să submineze activitatea guvernului central din interior, să îl infiltreze cu agenţi inamici, să îi dezechilibreze activitatea", a declarat Sapian. Potrivit acesteia, cel puţin din mai 2019, Kulinici a avut acces la secrete de stat de top. El a monitorizat în mod neoficial departamentul de contraspionaj.

"La instrucţiunile lui Sivkovici, Kulinici a numit persoane în unele funcţii de conducere în cadrul SBU. El era interesat în primul rând de unităţile regionale din Cernihiv, Sumî, Harkov şi alte regiuni de frontieră", a declarat Sapian. "De asemenea, el a dezinformat în mod regulat conducerea cu privire la intenţiile reale ale serviciilor speciale ruseşti", susţine Sapian.

"NECUNOSCUTA" BAKANOV

Zelenski l-a demis pe Kulinici în luna martie a anului trecut. Cu toate acestea, site-ul de ştiri ucrainean RBC a relatat că, chiar şi după aceea, Kulinici a fost consilier al fostului şef al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Ivan Bakanov.

SBU a efectuat un control intern asupra lui Bakanov, dar rezultatele sunt secrete, a declarat Artiom Dehtiarenko, purtătorul de cuvânt al SBU, în cadrul unui briefing de presă susţinut la 5 aprilie. Iar Sapian a spus că Biroul de Investigaţii nu a găsit nimic penal în acţiunile lui Bakanov.

Cu toate acestea, anul trecut, la o zi după arestarea lui Kulinici, Zelenski l-a concediat Bakanov, care era prietenul lui din copilărie. Motivul: prea mulţi colaboratori au fost arestaţi de când serviciul era sub supravegherea sa.

Bakanov nu a fost disponibil pentru comentarii, precizează POLITICO. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.