Poliţia britanică ce anchetează atentatul de la Manchester Arena a decis să oprească schimbul de informaţii cu Statele Unite, după ce The New York Times a publicat fotografii care par să surprindă obiecte folosite în atac, relatează BBC News.
Oficiali britanici şi-au exprimat furia după ce fotografii care par să surprindă obiecte folosite în atac au fost publicate de The New York Times (NYT). Aceste informaţii au fost dezvăluite după ce numele autorului atacului, Salman Abedi, a fost divulgat presei americane la 24 de ore după atentatul în care au fost ucise 22 de persoane - inclusiv copii -, iar alte 64 au fost rănite.
Poliţia din Manchester speră să-şi reia în mod normal relaţiile în domeniul schimbului de informaţii ”curând”, însă este ”furioasă” în prezent, scrie BBC.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Premierul britanic Theresa May urmează să-şi prezinte îngrijorarea pe această temă preşedintelui american Donald Trump, joi, la summitul NATO de la Bruxelles.
În total, opt persoane se află în arest în urma atentatului comis de către Salman Abedi, în vârstă de 22 de ani, care s-a născut la Manchester şi este de origine libiană. Două persoane care l-au cunoscut pe Abedi la colegiu au sunat, separat, la o linie de urgenţă, pentru a avertiza poliţia în legătură cu opiniile sale extremiste.
CITEȘTE ȘI Doi bărbaţi arestaţi şi o femeie eliberată în urma atentatului de la ManchesterAmber Rudd, ministrul britanic de Interne, s-a declarat ”iritată” de dezvăluirea identităţii lui Abedi, în pofida dorinţei Londrei şi a îndemnat Washingtonul ”să nu se repete”.
Însă imaginile - în care apar fragmente pline de sânge dintr-o bombă şi un rucsac în care a fost ascunsă - au fost divulgate ulterior NYT, ceea ce a provocat furie la Whitehall şi în rândul şefilor poliţiei britanice.
Potrivit corespondentului BBC în domeniul securităţii Gordon Corera, oficiali britanici cred că agenţii americane în domeniul aplicării legii, şi nu Casa Albă, se află în spatele acestor divulgări.
O sursă de la Whitehall a apreciat că a doua divulgare este de ”cu totul alt nivel” şi a declarat pentru BBC că a provocat ”neîncredere şi uimire” în Guvernul britanic. Această sursă a declarat că această problemă este ”ridicată la fiecare nivel relevant de către autorităţile britanice şi omologii lor”.
Consiliul Naţional britanic al Şefilor de Poliţie a denunţat această ”divulgare neautorizată” drept o încălcare a încrederii, care ar fi compromis o ”anchetă antiteroristă majoră”.
Detectivi antitero au subliniat în trecut importanţa faptului ca în unele cazuri numele suspecţilor să nu fie divulgate presei.
Aflarea acestor informaţii de către public după 36 de ore poate permite arestarea complicilor suspectului, care altfel află că-i caută poliţia.
Primarul manchesterului Andy Burnham a declarat că aceste divulgări l-au îngrijorat puternic şi că a discutat acest subiect cu ambasadorul Statelor Unite la Londra.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.