Mai mult de un sfert de milion de persoane au urmărit funeraliile liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi pe canalul său de YouTube, care este blocat în Rusia. Mesajele, majoritatea exprimând tristeţe, dar unele şi sfidare, au curs în flux continuu alături de imagini, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Principalii consilieri ai lui Navalnîi, toţi stabiliţi în afara Rusiei, s-au străduit să-şi stăpânească emoţiile în timp ce transmiteau în direct imagini video de la despărţirea de liderul lor.

"Aceasta este o imagine la care este foarte greu să te uiţi", a declarat unul dintre ei, Ruslan Şaveddinov, referindu-se la o imagine cu mama lui Navalnîi, Liudmila, în interiorul Bisericii Icoanei Maicii Domnului, alături de sicriul deschis al fiului ei.

Reuters relatează că mai multe mii de oameni au venit să-şi prezinte omagiile la cimitir şi în faţa bisericii din sud-estul Moscovei. În mulţimea numeroasă, mulţi oameni aveau buchete de flori, iar unii au avut curajul de a scanda "Rusia va fi liberă", "Nu războiului", "Rusia fără Putin", "Nu vom ierta" şi "Putin este un criminal". Deşi poliţia a fost prezentă în număr mare, nu a intervenit.

Un grup pentru drepturile omului, OVD-Info, a raportat că 91 de persoane au fost reţinute în 12 oraşe, inclusiv în Moscova.

Într-o înregistrare video transmisă de la cimitirul Borisovski, mama şi tatăl lui Navalnîi, Anatoli, s-au aplecat asupra sicriului deschis pentru a-şi săruta pentru ultima oară fiul, în timp ce un mic grup de muzicieni cântau. Făcându-şi cruce, persoanele îndoliate au făcut un pas în faţă pentru a-i mângâia faţa înainte ca un preot să aşeze uşor un giulgiu alb peste el şi sicriul să fie închis.

Potrivit Reuters, presa de stat a reflectat foarte puţin funeraliile. Agenţia de ştiri RIA a relatat despre înmormântarea lui Navalnîi menţionând prezenţa unor trimişi străini, inclusiv a ambasadorilor SUA, Franţei şi Germaniei, şi a reamintit că acesta a fost încarcerat pentru o serie de acuzaţii, printre care fraudă, sfidare a instanţei şi extremism.

Navalnîi a negat toate aceste acuzaţii, spunând că au fost inventate de autorităţi pentru a reduce la tăcere criticile sale la adresa lui Vladimir Putin.

Navalnîi, cel mai înverşunat critic al preşedintelui Vladimir Putin în interiorul Rusiei, a murit la vârsta de 47 de ani într-o colonie penitenciară din Arctica, la 16 februarie, ceea ce a stârnit acuzaţii din partea susţinătorilor săi că ar fi fost ucis. Kremlinul a negat orice implicare a statului în moartea sa.

OPOZIŢIE DECIMATĂ

Autorităţile au scos în afara legii mişcarea sa declarând-o extremistă şi i-au catalogat pe susţinătorii săi drept scandalagii susţinuţi de SUA care vor să provoace o revoluţie. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu are nimic de spus familiei lui Navalnîi.

Demonstraţiile publice în Rusia sunt riscante şi rare, mai ales de la începutul războiului din Ucraina, pe care Kremlinul îl numeşte "operaţiune militară specială". Mai mult de 20.000 de persoane au fost reţinute în ultimii doi ani.

În ciuda prezenţei ridicate de vineri şi a momentului de sfidare, moartea lui Navalnîi lasă opoziţia fragmentată din Rusia într-o poziţie şi mai precară, în timp ce Putin se pregăteşte să îşi prelungească guvernarea de 24 de ani cu încă şase ani în cadrul alegerilor din această lună. Toţi principalii critici ai preşedintelui se află în spatele gratiilor sau au fugit din ţară.

Chiar şi din închisoare, Navalnîi şi-a încurajat susţinătorii cu demonstraţii de rezilienţă şi umor în cadrul frecventelor sale audieri juridice şi postări pe reţelele sociale. Moartea sa îi lasă pe mulţi îndureraţi.

"Vreau să fac ceea ce ne-a spus Navalnîi şi să nu renunţ, dar nu ştiu ce să fac acum", spune un tânăr din mulţime.

Pe un site memorial peste 140.000 de persoane au aprins "lumânări virtuale" pentru Navalnîi. Nu este clar câţi dintre aceştia se aflau în interiorul Rusiei.

LUPTA UNEI MAME

Mama lui Navalnîi, Liudmila, în vârstă de 69 de ani, s-a deplasat la colonia penală "Lupul polar" după moartea lui Aleksei şi s-a luptat cu autorităţile timp de o săptămână pentru a le determina să îi dea trupul neînsufleţit. Ea le-a acuzat că au făcut presiuni asupra ei pentru a-l îngropa fără o înmormântare publică, lucru negat de Kremlin.

Slujba a fost scurtă şi a avut loc într-o biserică ai cărei credincioşi strânseseră fonduri pentru a cumpăra drone şi alte echipamente pentru a sprijini soldaţii ruşi în războiul din Ucraina, pe care Navalnîi l-a condamnat ca fiind un act de nebunie din partea lui Putin.

Înăuntru, Liudmila a fost fotografiată aşezată şi ţinând o lumânare în timp ce preoţii în robe albe stăteau deasupra sicriului fiului ei.

Aliaţii lui Navalnîi din afara Rusiei au cerut persoanelor care doresc să îi onoreze memoria, dar nu au putut participa la serviciul funerar, să meargă în schimb la monumentele de comemorare a represiunii din epoca sovietică din oraşele lor vineri seara, la ora locală 19.00.

Kremlinul a declarat că orice adunări neautorizate în sprijinul lui Navalnîi ar încălca legea, iar cei care au participat vor fi traşi la răspundere.

Soţia lui Navalnîi, Iulia, şi cei doi copii, care locuiesc în afara Rusiei, nu au participat la înmormântare. Iulia Navalnaia, care s-a angajat să continue activitatea soţului ei, i-a mulţumit acestuia pentru "26 de ani de fericire absolută", într-un mesaj postat pe X. "Nu ştiu cum să trăiesc fără tine, dar voi face tot posibilul să te fac acolo sus să fii fericit pentru mine şi mândru de mine. Nu ştiu dacă voi reuşi sau nu, dar voi încerca", a scris ea.

Daşa, fiica lui Navalnîi, a postat şi ea un mesaj emoţionant de adio pe X, spunând că tatăl ei şi-a dat viaţa pentru familia sa şi pentru Rusia. "Ai fost întotdeauna şi vei fi pentru totdeauna un exemplu pentru mine. Eroul meu. Tatăl meu", a scris ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.