Peste 80 de ţări - inclusiv Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite - s-au angajat marţi, în cursul COP26, la Glasgow, să-şi reducă emisiile de metan, un gaz cu un puternic efect de seră, cu 30%, până în 2030, faţă de nivelul din 2020, anunţă preşedinta Comsiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, relatează AFP.
”Metanu este unul dintre gazele pe care le putem reduce cel mai rapid” şi a cărui reducere ”ar încetini imediat încălzirea globală”, a subliniat preşedinta CE, alături de preşedintele american Joe Biden.
BREAKING: European Commission president Ursula von der Leyen has announced that at least 80 countries, including the EU, have pledged to regulate and reduce methane emissions by 30% by 2030.
— Sky News (@SkyNews) November 2, 2021
Latest on #COP26: https://t.co/n609rZleZ3 pic.twitter.com/XgYnk7HovN
Acest gaz este responsabil de ”aproximativ 30%”din încălzirea globală a lunii, de la Revoluţia Industrială încoace, a subliniat ea.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Este unul dntre cele mai puternice gaze cu efect de seră”, a subliniat preşedintele american Joe Biden, precizând că semnatarii acestui angajament reprezintă 70% din PIB-ul mondial.
Statele Unite şi UE anunţau la mijlocul lui septembrie că lucrează împreună la proiectul acestui acord, iar acestora li s-au alăturat apoi zeci de ţări, între care Canada, Coreea de Sud, Vietnam, Columbia sau Argentina.
Metanul (CH4) - emis de agricultură şi zootehnie, combustibili fosili şi deşeuri - este al doilea gaz cu efect de seră produs de activitatea umană, după dioxidul de carbon (CO2).
În pofida faptului că se vorbeşte mai puţin despre el, efectul său asupra încălzirii globale este de aproximativ 29 de ori mai important pe kilogram decât cel al CO2 într-un orizont de 100 de ani şi de aproximativ 82 de ori pe o perioadă de 20 de ani.
O reducere a acestor emisii reprezintă, astfel, o ”oportunitate importantă” de încetinire a încălzirii globale ”pe termen scurt” şi ”ajutării în vederea acoperirii diferenţei între traiectoriile actuale şi cele compatibile unei încălziri globale de +1,5°C sau 2°C”, sublinia săptămâna trecută Programul ONU pentru Mediu (PNUE), într-un raport cu privire la emisii poluante.
Prin ”măsuri tehnice ţintite deja disponibile”, aceste emisii ar putea să fie reduse cu 30% până în 2030, iar în cazul a 20% cu costuri mici, se arată în raport.
De asemenea, 15% din reducere ar putea să provină de la alte măsuri, precum trecerea la energii regenerabile şi modificări ale regimurilor alimentare.
În total, o reducere cu 45% a metanului de origine umană în cursul acestui deceniu ar permite o menţinere a încălzirii globale sub nivelul de +2°C faţă de nivelul din perioada preindustrială, aşa cum prevede Acordul de la Paris din 2015, potrivit altui raport PNUE şi al Coaliţiei pentru Climă şi Calitatea Aerului (CCAC).
Numai această măsură singură ar permite evitarea unei încălziri globale de aproape 0,3°C până în 2040, potrivit raportului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...