O petiţie prin care li se cere autorităţilor o înăsprire a legislaţiei cu privire la violenţele conjugale în Rusia a adunat aproximativ 650.000 de semnături luni, cu ajutoru unei vaste campanii-şoc pe reţele de socializare, relatează AFP.
Aproximativ 12 bloggeriţe şi activiste ruse, urmărite de milioane de persoane pe diverse platforme, au început în urmă cu zece zile să posteze, în semn de protest, fotografii în care sunt machiate pentru a sugera hematoame, tăieturi şi sânge şi sloganul ”Nu voiam să mor”.
Această campanie, la care au participat numeroşi navigatori pe Internet, este menită să facă publicitate unei petiţii pentru ca Rusia să se doteze cu o lege care să introducă conceptul de ”violenţe domestice” şi să protejeze victimele acestor violenţe ce afectează mai ales femeile.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Lansată în urmă cu mai mulţi ani de Aliona Popova, o reprezentantă a drepturilor femeilor în Rusia, această petiţie a strâns aproximativ 650.000 de semnături în câteva zile, într-o ţară în care violenţele domestice sunt rareori abordate în dezbaterea publică.
”În Rusia, aproape 16 milioane de femei sunt victime ale violenţelor domestice anual, potrivit Rosstat”, agenţia oficială de statistică, a declarat Aliona Popova într-o conferinţă de presă, luni, la Moscova.
”O femeie din trei, în Rusia, este bătută de soţul sau partenerul ei. La fiecare 45 de minute, o femeie este ucisă acasă - nişte date îngrozitoare”, a declarat Olga Kravţova, o bloggeriţă foarte urmărită pe reţele de socializare.
Contrar curentului #MeToo, autorităţile ruse au scos de sub incidenţa penală, în 2017, anumite forme de violenţă în cercul familial, potrivit apărătorilor acestei măsuri, în numele protecţiei ”valorilor tradiţionale”.
În iulie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pus în discuţie, în mod ferm, atât dreptul rus, care ”nu recunoaşte” aceste violenţe, cât şi autorităţile ”reticente să recunoască gravitatea problemei”.
”Autorităţile ruse nu au implementat (...) măsuri generale vizând (...) să protejeze împotriva relelor tratamente”, stabilea Curtea, aprecind că Rusia tolerează ”o atmosferă propice violenţei domestice”.
La sfârşitul lui iunie, cazul a trei surori care urmau să fie judecate de asasinarea tatălui lor, ale cărui violenţe şi agresiuni sexuale constante le-au denunţat, a provocat un val de idignare în Rusia.
În decembrie 2017, alt caz a provocat scandal - al Margaritei Graşceva, al cărei soţ i-a tăiat mâinile cu toporul, după ce a torturat-o, într-o pădure în apropiere de Moscova. Cu o lună înainte, tânăra a depus o plângere, ignorată de către poliţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...