Peste cinci milioane de copii sunt ameninţaţi de foamete în Yemen, a indicat miercuri ONG-ul Save the Children, pe măsură ce conflictul continuă şi preţul la alimente şi la carburant creşte, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-un raport, organizaţia britanică Save the Children a avertizat cu privire la "o foamete fără precedent" în această ţară care cunoaşte cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit ONU. 

Guvernul yemenit, susţinut de Arabia Saudită, luptă cu rebelii Huti, sprijiniţi de Iran, într-un război care deja a dus la moartea a 2.200 de copii, potrivit UNICEF. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Save the Children a estimat că încă un milion de copii riscă să sufere de foame pe măsură ce preţurile la produsele alimentare şi mijloacele de transport cresc, ducând la 5,2 milioane numărul total de copii ameninţaţi de foamete în această ţară săracă din Peninsula arabă. 

Ofensiva de luni a forţelor proguvernamentale în portul strategic din provincia Hodeida - punct principal de intrare a importurilor şi ajutoarelor internaţionale - pune în pericol ajutorul umanitar şi are deja un impact economic asupra civililor, notează experţii. 

Potrivit Biroului ONU de Coordonare a Afacerilor Umanitare (OCHA), preţul produselor alimentare a crescut cu 68% din 2015, dată la care coaliţia sub comandamentul saudit a intrat în război alături de Guvern pentru a lupta cu rebelii huti care controlează vaste teritorii, între care capitala Sanaa şi portul Hodeida. 

Potrivit OCHA, costul unui coş de produse alimentare de bază a crescut cu 35%, în timp ce preţul benzinei, diesel şi gaz, a crescut de peste 25% din noiembrie 2017. 

Din octombrie 2017, PAM a avertizat că dincolo de luptele şi raidurile aeriene, hrana era acum "o armă de război" în Yemen. 

Din martie 2015, aproape 10.000 de persoane au fost ucise, în majoritate civili, şi peste 56.000 de răniţi în conflict. 

Potrivit ONU, trei yemeniţi din patru au astăzi nevoie de ajutor, în special alimentar, şi ţara este ameninţată de un al treilea val de holeră. 

Într-un raport publicat pe 4 septembrie, Consiliul norvegian al refugiaţilor a subliniat că bilanţurile nu au ţinut cont de consecinţele economice ale războiului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.