Peste 40.000 de persoane au fost evacuate în India şi Pakistan, odată cu apropierea puternicului ciclon Biparjoy, însoţit de rafale de vânt de peste 150 de kilometri pe oră, care urmează să atingă cele două ţări joi, în contextul în care ploi diluviene s-au soldat deja cu trei morţi, anunţă marţi autorităţile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Biparjoy - care înseamnă ”dezastru” în bengali -, avansa marţi în Marea Arabiei şi urmează să atingă uscatul joi, într-o zonă situată între partea de sud a Pakistanului şi vestul Indiei, potrivit serviciilor meteorologice.

Peste 22.000 de persoane au fost evacuate în provincia pakistaneză Sindh, iar alte peste 20.000 în statul indian Gujarat, potrivit autorităţilor celor două ţări.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În zona de coastă a statului Gujarat, pescarii au fost îndemnaţi să rămână în port, deoarece valurile pot depăşi trei metri înălţime.

Paza de Coastă indiană a evacuat luni 50 de membri ai echipajului unei nave de prospecţii petroliere, care se afla în dificultate, în furtună.

TREI MORŢI

Potrivit autorităţilor din Gujarat, ploi  diluviene şi rafale violente de vânt, odată cu apropierea ciclonului, s-au soldat deja cu trei morţi - doi copii zdrobiţi de un zid care s-a surpat, şi o femeie lovită de un arbore în timp ce se deplasa pe un moped.

Ciclonul Biparjoy ameninţă aproximativ 1,8 milioane de locuitori.

În Pakistan, 22.000-23.000 de locuitori ai unor sate de pe malul mării au fost evacuaţi către interior, declară AFP adjunctul comisarului districtului Badin, Agha Shahnawa.

Aproximativ 10.000 de persoane au fost cazate în refugii temporare amenajate în şcoli din acest dustrict.

În 2021, aceeaşi regiune a fost devastată de ciclonul Tauktae, care s-a soldat cu 150 de morţi şi pagube considerabile.

Ciclonii - numiţi uragane în Atlanticul de Nord şi taifunuri în Pacific - sunt o ameninţare obişnuită a coastelor din nordul Oceanului Indian, unde trăiesc zeci de milioane de oameni.

Potrivit unor cercetători, aceste fenomene tind să devină mai violente din cauza încălzirii globale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.