Statele Unite nu vor permite ca prin declaraţiile pe care le face, Rusia "să dicteze" asistenţa de securitate pe care administraţia Biden o oferă Ucrainei, a declarat joi secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, care a anunţat, pe de altă parte, o extensie a programelor de antrenament pe care armata americană le furnizează în Germania militarilor ucraineni, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-o declaraţie făcută miercuri, Ambasada Rusiei la Washington afirmase că o eventuală livrare a sistemelor de rachete Patriot către Ucraina ar duce la "consecinţe imprevizibile" şi ar ameninţa securitatea globală.

Reacţia vine după ce CNN relatase marţi că administraţia Biden este pe cale să finalizeze planurile de a trimite sistemul de apărare antirachetă Patriot în Ucraina.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Mi se pare ironic şi foarte revelator faptul că oficialii unei ţări care şi-a atacat brutal vecinul, într-o invazie ilegală şi neprovocată, printr-o campanie care ţinteşte şi ucide în mod deliberat civili nevinovaţi şi distruge infrastructura civilă, aleg să folosească cuvinte precum «provocator» pentru a descrie sisteme de apărare menite să salveze vieţi şi să protejeze civilii", a comentat Pat Ryder la briefingul de presă de la Pentagon.

Ryder a reiterat că Rusia ar putea dezescalada conflictul în orice moment, dacă ar vrea, dar a ales, în schimb, să-l intensifice.

"Este important să ne amintim că Rusia este agresorul aici. Iar când vine vorba de escaladare, ar putea să dezescaladeze situaţia chiar astăzi prin retragerea forţelor şi salvarea a nenumărate vieţi nevinovate, dar în mod clar au ales să-şi dubleze pasul", a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

SUA EXTIND ANTRENAMENTELE ARMATEI UCRAINENE ÎN GERMANIA

Pe de altă oparte, SUA au anunţat joi o extindere a programelor de antrenament în Europa pentru forţele armate ucrainene, "pentru a include antrenamente pentru manevre în comun şi pentru operaţiuni cu arme combinate". Pentagonul a confirmat astfel informaţii apărute mai întâi în presă potrivit cărora Washingtonul ia în considerare extinderea atât a tipului de instruire oferită armatei ucrainene, cât şi o sporire a numărului de forţe instruite.

"Antrenamentul pentru manevre cu arme combinate este următorul pas logic în cadrul eforturilor noastre continue de instruire, care au început în 2014 (după anexarea Crimeei - n.r.), pentru a dezvolta capacitatea forţelor armate ucrainene", a declarat secretarul de presă al Pentagonului.

Ryder a precizat că în cadrul acestui program vor fi antrenaţi aproximativ 500 de ucraineni pe lună, începând cu luna ianuarie. Antrenamentele se vor face în Germania şi de ele se va ocupa Comandamentul 7 de instruire al Armatei SUA pentru Europa şi Africa.

"Pe măsură ce avansăm, vom rămâne flexibili şi ne vom adapta în funcţie de partenerii noştri ucraineni şi de evoluţia situaţiei din Ucraina", a punctat Ryder.

Oficialul a spus că nu ştie dacă antrenamentul va presupune desfăşurarea de forţe suplimentare ale SUA în Germania. "Avem forţe pe poziţii care au desfăşurat antrenamente, aşa că, din câte ştiu, nu există o creştere semnificativă a sprijinului", a spus el.

Potrivit lui Ryder, SUA au oferit acest tip de instruire armatei ucrainene încă dinainte de invazia rusă, începând din 2014. "Când Rusia a invadat Ucraina, ne-am retras instructorii din Ucraina, astfel că aceasta este o continuare, acum, a instruirii pe care am oferit-o anterior", a spus Ryder.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a precizat că antrenamentul va include "exerciţii cu foc real, urmate de antrenamente la nivel de echipă, pluton şi companie, care vor culmina apoi cu antrenamente de manevră la nivel de batalion".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.