Localităţile Coşniţa, Pohrebea, Doroţcaia şi Pîrîta din raionul Dubăsari, aflate în stânga Nistrului, dar controlate de Chişinău, sunt aprovizionate cu gaze naturale din Republica Moldova, după ce regiunea transnistreană nu mai primeşte gaze de la Gazprom începând de la 1 ianuarie, a anunţat deputatul PAS Roman Roşca.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

El a menţionat că această soluţie a fost posibilă deoarece localităţile respective îşi achită facturile către Moldovagaz. În cazul celorlalte localităţi subordonate Chişinăului, însă deconectate de la gaz în condiţiile în care achită facturile la Tiraspoltransgaz, sunt elaborate o serie de acţiuni de către Comisia pentru Situaţii Excepţionale pentru a veni în sprijinul acestora, a precizat deputatul partidului de guvernământ.

„Deşi sunt conectate la infrastructura energetică de pe malul stâng al Nistrului, a fost găsită o soluţie pentru livrare de gaze naturale unor localităţi aflate sub control constituţional al Republicii Moldova. Livrările vor fi posibile atâta timp cât există suficientă presiune în ţevile de gaz natural din infrastructura energetică a malului stâng al Nistrului. Această soluţie a fost posibilă deoarece aceste localităţi îşi achită facturile către Moldovagaz”, a precizat deputatul, citat de NewsMaker. El a adăugat că „localităţile din Zona de Securitate subordonate Chişinăului, dar care achită facturile la gaz natural direct către Tiraspoltransgaz, au fost deconectate ca şi restul localităţilor aflate sub controlul regimului neconstituţional”.

„Comisia naţională pentru situaţii excepţionale elaborează o serie de acţiuni, pentru a veni în sprijinul localităţilor din zona de securitate, aflate sub control constituţional”, a precizat deputatul.

De la 1 ianuarie 2025, furnizarea gazelor naturale a fost întreruptă în Transnistria, iar încălzirea centralizată şi apa caldă a fost sistată în mai multe localităţi fiind deconectaţi şi consumatorii casnici din mai multe localităţi controlate de autorităţile de la Chişinău.  Autorităţile de la Chişinău sunt în căutare de soluţii pentru conectarea instituţiilor gestionate de autorităţile publice naţionale la resurse energetice alternative, inclusiv prin instalarea centralelor termice pe bază de biomasă, a precizat guvernul.

Pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze, odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federaţiei Ruse.

Concernul rusesc Gazprom livra gaze naturale prin Ucraina inclusiv către Moldovagaz, iar toate volumele erau direcţionate către regiunea transnistreană. Chişinăul a purtat discuţii cu conducerea companiei despre continuarea furnizării gazului pe ruta transbalcanică, însă aceasta a refuzat. Într-un final, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a oprit livrările destinate regiunii transnistrene din 1 ianuarie, invocând neachitarea unei pretinse datorii a Chişinăului, care nu a fost confirmată însă în urma efectuării unui audit internaţional.

Din volumele de gaz rusesc era acoperit necesarul de consum al regiunii transnistrene şi era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului. Livrările de gaz, căldura şi apa caldă au fost sistate către întreprinderi, cu excepţia celor alimentare, cât şi către populaţie, fiind afectate cu precădere oraşele, unde consumatorii casnici din stânga Nistrului au început să se încălzească cu echipamente electrice.

Începând cu 3 ianuarie pe malul stâng al Nistrului au loc întreruperi programate de energie electrică, în contextul în care locutorii din stânga Nistrului consumă mai mult curent electric decât produce sistemul energetic. Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a declarat că astfel se pot evita avariile şi deconectările îndelungate. Între timp, durata deconectărilor a fost extinsă, a anunţagt Krasnoselski, pentru a asigura stabilitatea sistemului energetic local.

Intervalele deconectărilor sunt în creştere, de la câte o oră pe 3 ianuarie, trei ore pe 4 ianuarie, până la întreruperi a câte patru ore, planificate pentru ziua de 5 ianuarie. Duminică, liderul transnistrean a spus că, din cauza creşterii consumului de energie electrică, pot avea loc deconectări suplimentare în regiune, ceea ce va duce la inexactităţi în graficele de întreruperi programate.

În regiunea transnistreană, din cauza întreruperii de energie electrică, în unele zone ar putea fi oprită şi apa rece. Pe 4 ianuarie au rămas deja fără apă unele cartiere din Tiraspol.

Anterior, se anunţase că 1.500 de blocuri de locuinţe din regiune nu au încălzire şi apă caldă, iar 72 000 de gospodării nu au gaz.

Pe 2 ianuarie, Moldovagaz şi Energocom au anunţat că sunt dispuse să ofere asistenţă, inclusiv suport tehnic şi comercial, companiei Tiraspoltransgaz în organizarea achiziţiei de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze. Achiziţia poate avea loc „pe baza condiţiilor de piaţă”, au precizat companiile. Tiraspoltransgaz a refuzat însă propunerea Moldovagaz şi Energocom. Tiraspolul a declarat că se aşteaptă ca Gazprom-ul rus să reia livrările de gaze. 

După ce Gazprom a refuzat soluţia rutelor alternative, Republica Moldova a acuzat Rusia că se foloseşte de energie ca o armă, în timp ce Moscova a acuzat Chişinăul că vrea să profite de criza energetică din regiunea separatistă pentru a prelua controlul asupra Transnistriei inclusiv prin mijloace militare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.