Ministerul de Interne al Ucrainei l-a plasat vineri pe şeful Bisericii Ortodoxe ruse, un susţinător al războiului de 21 de luni al Kremlinului împotriva Kievului, pe o listă a persoanelor urmărite, după ce serviciile de securitate l-au acuzat că el contribuie la conflict, conform Reuters.
Măsura este pur simbolică, deoarece Patriarhul Kirill se află în Rusia şi nu se află sub ameninţarea unei arestări .Acesta a fost ultimul pas în campania Ucrainei de a elimina influenţa preoţilor pe care îi suspectează că menţin legături strânse cu Rusia şi subminează societatea ucraineană.
O postare de pe lista de urmăriţi a ministerului ucrainean l-a identificat pe Kirill după nume, l-a prezentat în hainele sale de cleric şi l-a descris drept „o persoană care se ascunde” precizând că este „dispărut” din 11 noiembrie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Creştinismul ortodox este religia dominantă în Ucraina, iar autorităţile de la Kiev au lansat dosare penale împotriva clerului legat de o ramură a bisericii ortodoxe cândva legată direct de Biserica rusă şi de Kirill.
Parlamentul de la Kiev ia în considerare un proiect de lege care ar interzice acea ramură a bisericii, care şi-a pierdut mulţi enoriaşi de când liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a trimis trupe ruseşti în Ucraina, în februarie 2022. Biserica spune că a întrerupt toate legăturile cu Moscova în mai 2022.
Serviciul de securitate al Ucrainei SBU a emis luna trecută un document în care spunea că Kirill „a încălcat suveranitatea ucraineană” în virtutea poziţiei sale de „parte a celui mai apropiat anturaj al conducerii militare şi politice a Rusiei”.
Forţele de securitate au lansat zeci de dosare penale, inclusiv acuzaţii de trădare, împotriva preoţilor şi oficialităţilor legate de ramura bisericii asociată cu Moscova.
Kirill a denunţat aceste acţiuni şi a făcut apel la liderii religioşi din întreaga lume să oprească măsurile Ucrainei împotriva bisericii.
Un înalt oficial din biserica rusă a declarat agenţiei de presă RIA din Rusia că plasarea lui Kirill pe o listă de urmărit a fost „un pas pe cât de ridicol, pe atât de previzibil”.
Vladimir Legoida, responsabil pentru legăturile cu alte biserici, a declarat pentru RIA că autorităţile ucrainene sunt vinovate de „ilegalităţi şi încercare de a intimida enoriaşii”.
Ucraina a anunţat la începutul lunii noiembrie că a iniţiat o procedură penală împotriva patriarhului Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, în contumacie, pentru că a "justificat" invazia rusă pe teritoriul său.
"Vor fi luate măsuri pentru a-l aduce în faţa justiţiei pentru crimele comise împotriva statului nostru", transmitea atunci Kievul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.