Premierul slovac Robert Fico a declarat joi că partidul său de guvernământ SMER-SSD va rămâne în afara grupului Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) din Parlamentul Uniunii Europene şi probabil nu se va alătura altor alianţe politice din PE, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În octombrie anul trecut, S&D a suspendat SMER şi partidul HLAS din Slovacia, care participă de asemenea la guvernare, după ce aceste formaţiuni au încheiat un acord cu un partid de extremă dreapta pentru a forma guvernul.

Într-un mesaj video postat joi pe pagina de YouTube a partidului, Fico a declarat că partidul său nu este de acord cu multe dintre opiniile blocului S&D. El a spus că le-a scris liderilor social-democraţi că o condiţie pentru reincluderea SMER în grup este să-şi poată menţine poziţii suverane în domenii precum războiul din Ucraina, migraţia şi alte probleme. "Dacă trebuie să mergem undeva şi să repetăm ca papagalii ceea ce vor alţii şi care este în contrast puternic cu interesele statului naţional slovac, atunci vă spun în avans că vă mulţumim, dar deputaţii noştri ar prefera să rămână nealiniaţi", a spus Fico.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Premierul slovac se recuperează după ce a fost împuşcat de patru ori de la mică distanţă de un atacator, la mijlocul lunii mai, ceea ce l-a făcut să aibă nevoie de ore întregi de intervenţie chirurgicală. El a apărut în public pentru prima dată vinerea trecută, luând cuvântul în cadrul unei ceremonii de stat, şi a participat la reuniuni guvernamentale în această săptămână.

După preluarea puterii anul trecut, guvernul său a întrerupt ajutorul militar de stat acordat Ucrainei, iar Fico, la fel ca liderul maghiar Viktor Orban, a militat pentru negocieri de pace rapide.

În mesajul său video, Fico a adăugat că "SMER nu poate intra în structuri politice europene care nu au nimic de-a face cu social-democraţia". Comentariile sale ar putea sugera că SMER nu se va alătura celei de-a treia mari alianţe parlamentare din UE, Patrioţii pentru Europa, formată de Orban.

Noul grup Patrioţii a anunţat săptămâna aceasta că partidul francez Rassemblement Naional (RN) al Marinei Le Pen va conduce alianţa, care mai include Partidul Libertăţii din Austria, de extremă dreaptă, şi partidul populist ANO al fostului prim-ministru ceh Andrej Babis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.