Majoritatea populistă slovacă a adoptat în Parlament o reformă controversată a Codului Penal, în pofida unor critici ale Uniunii Europene (UE), preşedintei în exerciţiu slovace şi opoziţiei, care a boicotat votul, o reformă care prevede o reducere a pedepselor în dosare de corupţie şi delicte economice în această ţară cu 5,4 milioane de locuitori membră UE şi NATO, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În total 78 de deputaţi din coaliţia aflată la putere, într-un Parlament cu 150 de mandate, au susţinut joi seara această lege, asupra căreia opoziţia nu s-a exprimat prin vot.

Textul, adoptat într-o procedură legislatibvă de urgenţă, reduce perioada de prescriere a unor infracţiuni - inclusiv violul - de la 20 la 10 ani.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Începând de la 20 martie, procurorul general Maros Zilinka urmează să dispună de atribuţii sporite.

Preşedinta liberală slovacă Zuzana Caputova a criticat imediat noua lege.

”Adoptarea amendamentului la Codul Penal este o veste proastă pentru Slovacia şi toţi cetăţenii ei”, denunţă ea într-un comunicat.

”Este inacceptabil ca modificări atât de grave în politica penală a statului să aibă loc fără un proces legslativ adecvat”, a denunţat ea.

Ea anunţă că ”ia în considerare toate opţiunile posibile (...) să împiedice intrarea în vigoare a acestei legi”.

Însă, în virtutea Constituţiei slovace, vetoul preşedintei poate fi anulat cu o majoritate simplă.

MII DE MANIFESTANŢI

Manifestaţii la care au luat parte mii de persoane au avut loc joi în 15 oraşe slovace, iar o manifestaţie mare a avut loc la Bratislava miercuri, în semn de protest faţă de această reformă a Codului Penal.

UE s-a pronunţat recent împotriva acestui plan de reformă.

”Noi am cerut Guvernului slovac să nu adopte aceste reforme. Şi mai ales să nu recurgă la o procedură accelerată, fără o consultare adecvată şi aprofundată a părţilor vizate”, anunţa în ianuarie un purtător de cuvânt al Comsiei Europene (CE).

Problema reformelor Codului Penal ar putea influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale prevăzute în martie.

Zece candidaţi s-au înscris în scrutin, al cărui prim tur este prevpzut la 23 martie.

Partidul Smer-SD al premierului Robert Fico susţine candidatura liderului Partidului Hlas-SD, Peter Pellegrini, preşedintele Parlamentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.