Parlamentul macedonean a ratificat miercuri acordul încheiat duminică cu Grecia în vederea schimbării numelui ţării în ”Republica Macedonia de Nord”, prima etapă a unui proces incert, înainte de punerea lui în aplicare, relatează AFP.
Acordul, menit să pună capăt unui litigiu vechi de 27 de ani între cele două ţări europene, urmează să fie supus aprobării printr-un referendum, a cărui dată nu a fost stabilită şi în care opoziţia de drepta naţionalistă urmează să îndemne să se voteze ”nu”.
O modificare a Constituţiei urmează să fie validată, ulterior, de Parlament, însă cu o majoritate de două treimi.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Guvernul condus de social-democratul Zoran Zaev nu dispune, pentru moment, de această majoritate.
”Avem un acord care ne defineşte clar identitatea, limba macedoneană, pentru totdeauna”, a declarat Zoran Zaev, îndemnând deputaţii să-l aprobe, ceea ce au făcut cu 69 din 120 de voturi.
Aleşii dreptei naţionaliste nu au fost prezenţi în sală, la vot.
Procedura de ratificare a început marţi, iar textul a fost examinat de Comisia parlamentară pentru Afaceri Europene, după care a revenit miercuri în faţa deputaţilor, în vederea acestui vot definitiv.
În schimbul acestui acord, Skopje speră să obţină o deschidere rapidă a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană (UE) şi o invitaţie de a adera la NATO.
”Consiliul NATO ne-a informat cu privire la decizia sa de a pune pe ordinea de zi a summitului din 11 şi 12 iulie invitaţia adresată Macedoniei de a adera la Alianţa” Nord-Atlantică, a dat asigurări Zoran Zaev.
Însă, dacă Guvernul macedonean eşuază să treacă prin Parlament revizuirea Constituţiei, ”invitaţia NATO este anulată, iar negocierile cu UE nu mişcă”, a avertizat premierul grec Alexis Tsipras.
Grecia îi refuză micului său vecin folosirea numelui ”Macedonia” - fără o atribuire geografică suplimentară -, considerând că acesta aparţine provinciei sale nordice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.