Parlamentul irakian examinează un proiect de lege care ar putea prevede pedepsirea cu moartea a relaţiilor homosexuale şi obligarea presei din Irak să înlocuiască cuvântul ”homosexualitate” cu expresia ”devianţă sexuală”, un proiect denunţat drept ”periculos” de către ONG-uri şi membri ai acestei comunităţi, victime ai violenţelor comise ”în deplină comunitate”, un punct culminant al unei serii de atacuri vizând lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Irakul - care nu are în prezent nicio lege cu privire la homosexualitate - a recurs la Codul Penal din 1969 pentru a condamna lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali, în baza unui articol care prevede ”închisoare pe viaţă sau mai mulţi ani de închisoare” privind sodomia.

PEDEAPSA CAPITALĂ SAU ÎNCHISOAREA PE VIAŢĂ

Societatea irakiană - tribală şi conservatoare - vede homosexualitatea cu ochi răi.

Mica comunitate irakiană LGBT este ţinta frecventă a unor ”răpiri, violuri, torturii şi asasinatelor” a unor grupări armate care se bucură de ”impunitate”, denunţa Human Rights Watch (HRW) într-un raport publicat în 2022.

Deputaţii au preluat un amendament al legii prostituţiei din 1988, propus de o majoritate relativă a Parlamentului, dominat de partide islamiste.

Textul examinat în prima lectură, săptămâna trecută, prevede ”pedeapsa cu moartea sau închisoarea pe viaţă” a oricui ”stabileşte o relaţie homosexuală”.

”Promovarea homosexualităţii” este pedepsită cu ”cel puţin şapte ani de închisoare”, potrivit acestui document, pe care AFP scrie că l-a consultat.

”DETURNAREA ATENŢIEI”

Este vorba despre o primă versiune a textului, care ”este în continuare în curs de discutare şi face obiectul unor schimburi de puncte de vedere”, declară deputatul Saud al-Saadi din Partidul Huqoq (islamist şiit) - vitrina politică a Brigăzilor Hezbollah, o grupare armată importantă, apropiată Iranului vecin.

Parlamentul intenţionează ”să umple un vid juridic”, declară AFP acest ales.

Într-o ilustrare a consensului politic în acest subiect, colegul său Sherif Souleiman din cadrul partidului Democratic din Jurdistan (PDK) afirmnă în ziarul guvernamental Al-Sabah că intenţionează să legifereze în vederea afirmării ”valorilor noastre morale şi umane şi luptei împotriva fenomenelor anormale din societate”.

”Avem nevoie de legi care să descurajeze”, subliniază el.

Conţinutul proiectului legislativ poate fi schimbat în continuare, potrivit deputatul Saud al-Saadi, în cea de a doua lectură, iar apoi urmează să se stabilească un vot la o dată care rămâne de stabilit.

O cercetătoare a drepturilor LGBT de la HRW, Rasha Younès, consideră că Guvernul irakian vrea ”să deturneze atenţia publicului de la o absenţă de rezultate” a activităţii sale. ”Este o măsură foarte periculoasă”, avertizează ea.

Acest noi poriect de lege este ”punctul culminant” al unei serii de atacuri asupra lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor, denunţă ea într-un interviu acordat AFP.

”DEVIANŢĂ SEXUALĂ”

Comisia Presei şi Comunicaţiilor intenţionează, astfel, să interzică presei cu sediul în Irak să folosească cuvântul ”homosexualitate” şi să-l înlocuiască cu expresia ”devianţă sexuală”, potrivit unei surse din cadrul acestei instanţe.

Cuvântul ”gen” ar urma să fie de asemenea înlocuit, în cazul adoptării acestei măsuri.

Irakul nu este singura ţară care vrea să înăsprească legislaţia împotriva lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor.

Recent, Banca Mondială (BM) a suspendat orice nouă împrumutare a Ugandei, din cauza unei legi împotriva homosexualităţii, promulgată în mai de către preşedintele Yoweri Museveni.

Retorica împotriva comunităţii LGBT s-a accentuat în ultimele luni în Irak.

La sfârşitul lui 2022, influentul lider religios şiit Moqtada Sadr, o figură de neocolit a politicii în Irak, care nu face parte din Guvern, îndemna pe reţeaua de socializare X (fosta Twitter) ”toţi credincioşii” ”să se opună societăţii homosexuale nu prin violenţă (...). Ci educând şi sensibilizând”.

”VIAŢA MEA VA ÎNCETA”

În această vară, în timp ce susţinători ai lui Moqtada Sadr manifestau în Bagdad împotriva incendierii Cotranului în Suedia, unii au ars steaguri curcubeu, răspunzând astfel apelului liderului lor, care consideră acest lucru drept ”cel mai bun mod de a-i provoca” pe cei care susţin sau apără faptul de a rde Coranul.

Aceasta este o atmosferă ameninţătoare pentru Abdallah, un irakian în vârstă de 33 de ani, care a fugit din Bagdad în Turcia în timpul unor manifestaţii în apropierea sediului Ambasadei Suediei.

”Situaţia a devenit prea complicată, pentru că nu suntem protejaţi de către autorităţi”, a declarat el AFP.

”Dacă descoperă cineva că sunt gay şi că e o problemă cu mine, îmi poate trimite numele sau fotografia grupărilor armate. Viaţa mea va înceta”, declara el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.