Parlamentul libian l-a desemnat joi pe influentul fost ministru de Interne Fathi Bashagha să-l înlocuiască pe Abdul Hamid Dbeibeh la şefia Guvernului, într-un vot controversat, susceptibil să exacerbeze lupta pentru putere în ţară, relatează AFP.
Abdul Hamid Dbeibeh, care conduce Guvernul de la Tripoli (vest), a anunţat în ultimele săptămâni că va ceda puterea doar unui Guvern rezultat în urma unor alegeri şi a criticat intenţiile Parlamentului, cu sediul în est.
”Parlamentul îi acordă în unanimitate încrederea sa lui Fathi Bashagha ca şef al Guvernului”, a anunţat un purtător de cuvânt al Parlamentului, Abdallah Bliheq, în urma acestei sesiuni, la Tobruk (est).
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Parlamentul a reţinut, în urma depunerii unor candidaturi, doi pretendenţi dintr-un total de şapte - Fathi Bashagha, în vârstă de 59 de ani, şi Khaled Al-Bibass, în vârstă de 51 de ani, un outsider, un fost funcţionar la Ministerul libian de Interne.
Înainte de vot, preşedintele Parlamentului Aguila Saleh, unul dintre principalii rivali ai Guvernului Dbeibah, a anunţat că Khaled Al-Bibass şi-a retras candidatura, iar Bashagha a rămas singur în cursă.
O transmisiune în direct a sesiunii a fost întreruptă în momentul votului.
Khaled Al-Bibass a dezminţit, în presa locală, că şi-a retras candidatura.
Fathi Bashagha şi Abdul Hamid Dbeibeh, amândoi originari din vestul Libiei, dispun fiecare de susţinerea unor grupări înarmate de la Tripoli.
Cei doi rivali duri au candidat în alegerile prezidenţiale care erau prevăzute în decembrie, dar care au fost amânate pe termen nedeterminat.
”Nu voi accepta nicio nouă fază a tranziţiei şi nicio autoritate paralelă”, ameninţa marţi Abdul Hamid Dbeibeh, într-un discurs televizat, în care anunţa că Guvernul său interimar nu va preda puterea ”decât unui guvern ales”.
Libia s-a adâncit într-o criză politică majoră după începărtarea de la putere a regimului lui Muammar Gaddafi în 2011.
După ani de conflict armat şi disensiuni între estul şi vestul ţării, Guvernul Dbeibah a fost pus pe picioare în urmă cu un an sub egida ONU, pentru a asigura o tranziţie către duble alegeri prezidenţiale şi parlamentare, prevăzute iniţial la 24 decembrie, dar care nu au avut loc.
Aceste alegeri, menite să reprezinte sfârşitul unei interminabile tranziţii post-Gaddafi. au fost amânate, pe fondul unor dezacorduri între o putere din est încarnată de Parlament şi mareşalul Khalifa Haftar şi o putere în vest, în jurul Guvernului Dbeibah şi Înaltului Consiliu de Stat, o instanţă care face ofciul de Senat.
Parlamentul cu sediul la Tobruk consideră că mandatul Executivului a expirat odată cu amânarea alegerilor, însă Executivul dă asigurări că misiunea sa este menită să dureze până la desemnarea unui Guvern ales la urne.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...