Parchetul spaniol a negat miercuri că procesul unor separatişti catalani - cu privire la rolul pe care l-au jucat într-o tentativă se secesiune în 2017 - este ”politic”, aşa cum susţine apărarea, în a doua zi de audieri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Dezbaterile, suspendate miercuri la prânz, se reiau joi cu interogatoriul principalului acuzat, fostul vicepreşedinte catalan Oriol Junqueras. Parchetul cere să fie condamnat la 25 de ani de închisoare, acuzându-l de rebeliune şi deturnare de fonduri.

”Nu separatsimul este judecat, nu procesul politic suveranist face obiectul acestui proces, ci faptele extrem de grave care au avut loc în special în septembrie şi octombrie 2017”, a declarat procurorul Curţii Supreme Javier Zaragoza.

”Ceea ce este penalizat (...) este un comportament (...) care are ca scop subversiunea şi ruperea ordinii constituţionale, prin îndemnarea la metode violente a maselor (folosite) ca scuturi umane” împotriva poliţiei, în timpul referendumului interzis de la 1 octombrie, a declarat Fidel Cadena, alt procuror.

Potrivit lui Zaragoza, aceste ”ziduri umane” menite să protejeze urnele au fost create ştiindu-se că ”acest lucru avea să conducă la confruntări violente cu forţele poliţiei”.

Acuzaţii sunt judecaţi din cauza participării la procesul care a condus la organizarea referendumului, iar apoi la proclamarea unei ”republici catalane independente”.

Javier Zaragoza a acuzat apărarea că vrea ”să creeze o versiune deformată a relaităţii cu scopul de a discredita justiţia spaniolă”.

El le-a reproşat separatiştilor faptul că au vrut să substituie Constituţiei ”o legalitate paralelă” şi ”să impună prin forţă un proces de segregare teritorială”.

El le răspunde astfel aocaţilor inculpaţilor care au invocat, marţi, tot felul de încălcări ale drepturilor fundamentale, precum apărătorul lui Junqueras, avocatul Andreu Van den Eynde, care a susţinut că acest caz ar aduce ”atingere disidenţei politice”.

”Manifestaţii masive ale unor cetăţeni paşnici sunt considerate drept delictuale!”, a protestat Benet Salellas, avocatul preşedintelui asociaţiei separatiste Omnium Cultural, Jordi Cuixart. Apărarea a insistat de asemenea asupra violenţelor poliţiste care au marcat refrendumul.

Ca răspuns, Javier Zaragoza a apreciat că a avut loc ”o utilizare legitimă şi proporţionată a forţei poliţiste” şi a menţionat ”doar doi răniţi grav”.

”Dreptul la vot nu se exercită atunci când un colectiv de cetăţăeni o doreşte”, a declarat, la rândul său, Fidel Cadena.

”Nu există o suveranitate catalană, ci o suveranitate spaniolă” recunoscută în Constituţie, a subliniat el.

”Marele absent” al acestui proces, care ar putea dura trei luni şi al cărui verdict nu este aşteptat înainte de iulie, este fostul preşedinte catalan Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.