Papa Francisc va fi înmormântat în Basilica Santa Maria Maggiore, din Roma, fiind pentru prima dată în ultimul secol când un Suveran Pontif este înhumat în afara Vaticanului. Decizia a fost luată de însuşi Papa Bergoglio în urmă cu mai bine de un an, notează presa italiană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit sursei citate, motivul acestei alegeri a fost explicat chiar de către Papa Francisc într-un interviu, acesta fiind devotamentul său imens pentru Fecioara Maria şi ataşamentul special pentru această biserică din Capitala Italiei.

Suveranul Pontif mai mărturisea că obişnuia să frecventeze această biserică încă de pe vremea când era Arhiepiscop de Buenos Aires, în timpul unei vizite făcute la Roma.

Pe de altă parte, legătura profundă a Papei Francisc cu Basilica Santa Maria Maggiore ţine şi de circumstanţele istorice potrivit cărora chiar în această biserică Ignatius de Loyola, fondatorul ordinului iezuit de care aparţinea Francisc, a celebrat prima sa liturghie la Crăciunul din anul 1538.

Locul ales de Papa Francisc pentru înmormântarea sa în Santa Maria Maggiore ar fi foarte aproape de icoana Salus Populi Romani, care îi era atât de dragă şi pe care a vizitat-o de peste o sută de ori de când era Pontif. Aceasta ar fi nişa de la intrarea, în stânga Capelei Paoline, unde se află icoana lui Salus.

Vestea morţii Suveranului Pontif a fost anunţată de către cardinalul Kevin Farrell.

Cauza decesului nu este precizată, însă Papa se afla în convalescenţă, la Vatican, de la 23 martie, în urma unei spitalizări îndelungate la Spitalul Gemelli, din Roma, unde a fost internat la 14 februarie cu o ”bronşită”, care s-a dovedit a fi o ”pneuomnie” ce l-a pus într-o situaţie ”critică”.

Această spitalizare a cunoscut o serie de suişuri şi coborâşuri care i-au adus sfârşitul Papei, în pofida faptului că părea să fie mai bine.

Duminică, de Paşte, el a apărut la balconul Bazilicii Sf. Petru, la binecuvântarea ”Urbi et Orbi”, pe care a ţinut s-o spună, deşi avea o voce foarte slabă.

Basilica Santa Maria Maggiore, cunoscută şi ca Santa Maria della Neve (Sfânta Maria a Zăpezii), este una din cele patru bazilici papale din Roma, fiind un monument istoric înscris pe lista UNESCO a patrimoniului mondial, cu Hramul în ziua de 5 august.

Construită în timpul împăratului Constantin cel Mare, biserica a avut parte de mai multe reconstrucţii. Actualul edificiu a fost construit în timpul Papei Sixtus al III-lea, după ce în anul 431 Sinodul de la Efes a proclamat-o pe Fecioara Maria ca „Născătoare de Dumnezeu“, ceea ce a dus la o înflorire a cultului marian. Construcţia a fost ridicată între anii 432-440 şi este păstrată până în prezent.

În secolul al V-lea, Papa Grigore cel Mare a aşezat în această biserică icoana Salus populi Romani, dedicată Maicii Domnului, ocrotitoarea poporului Romei.

Mozaicurile din Bazilica Santa Maria Maggiore sunt considerate reprezentative pentru arta paleocreştină, iar în interiorul bazilicii se află mormântul renumitului sculptor şi arhitect Gian Lorenzo Bernini, a cărui realizare arhitecturală de excepţie este colonada care înconjoară piaţa din faţa Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican. Funcţia principală a acestui spaţiu imens  era aceea de a găzdui mulţimea care se aduna la binecuvântarea papală de Paşte şi în alte ocazii speciale.

Numeroase biserici romano-catolice poartă hramul „Maria Zăpezii”, cu referire la sfinţirea Bazilicii Santa Maria Maggiore. Între acestea, Biserica romano-catolică din Reşiţa, Biserica Franciscană din Cluj.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.